Следвайте ни

Четете в "Марица": Строители искат повече поръчки и бързо плащане

viber icon

Министър Десислава Танева в Съединение:

Отваряме фермерските пазари, пускаме нисколихвени кредити

Общинските и фермерски пазари трябва да бъдат отворени при спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Това обяви в Съединение министърът на земеделието Десислава Танева, която вчера дойде на крака при земеделските производители и ги запозна с мерките в тяхна подкрепа. 

Танева посети стопанството на Марин и Васил Бурови, които отглеждат 200 дка зеленчуци и разсад, който продават по пазарите. Цялата фамилия посрещна министърката с предпазни маски, тя също носеше такава. 

Кандидат-студенти на изпит от вкъщи

Техническият университет първи въведе онлайн препитване на бъдещите първокурсници. Новият формат, подходящ по време на епидемията от коронавирус, вече е пробван по математика. Само за ТУ-Пловдив са се състезавали 102-ма човека, а в страната 500. Вече са ясни резултатите за филиала под тепетата - има две пълни шестици и един скъсан. 25 квестори са следили да се работи коректно и без външна помощ.

Дистанционният кандидатстудентски изпит у нас става възможен, след като учени от Техническия университет-София светкавично разработиха собствена дигитална платформа.

Вече са качени е-заявленията за изпита по чужд език от НВО

Справочникът за седмокласници - само онлайн 

Справочникът, който ориентира седмокласниците в какви профилирани и професионални паралелки могат да продължат образованието си, тази година ще е само в онлайн вариант.

Поради извънредното положение няма техническа възможност за подготвянето му на хартиен носител, обявиха от Регионалното управление на образованието.  Актуална информация за центровете за подаване на документи, графиците, сроковете и датите на изпитите ще се публикува в сайта на РУО, в раздели „Новини“ и „Прием“.

В категория „Прием“, в „Текущи съобщения“, вече е качено заявление за полагане на изпит по чужд език в рамките на националните външни оценявания в 7. клас. Изпитът е по-желание, отделно от задължителните по български и математика.

Интервю: В криза партийни ежби и всяване на страх  са недопустими

Има огромни очаквания, че при извънредно положение всички, които имат някакви проблеми, ще получат нещо от държавата. Трябва да получат помощ обаче истински засегнатите.  

Ген. Венцислав Мутафчийски е добър говорител на кризата, нито за момент не създава усещане за паника, внушава доверие. Популярността му не е носталгия по твърдата ръка.    

Президентът може би се надява на масови безредици и социални протести, които да свалят правителството, но това няма да се случи.  

Това твърди известният социолог и политолог доц. Антоний Гълъбов в анализ на ситуацията на кризата с коронавируса и поведението на политиците. 

Строители искат повече поръчки и бързо плащане

Коронавирусът е искрата, която може да пренареди приоритетите в строителния сектор. Строителството и имотите винаги са били функция на икономиката, а тя неизбежно ще пострада при създалата се ситуация, каза за „Марица“ финансовия анализатор Огнян Дечев. Ситуацията много напомня за кризата от 2008 година. Тя ни показа нагледно как в условия на криза строителният бранш е като товарния влак - трудно спира, но след това и трудно тръгва. Затова точно в този момент бизнес решенията в строителството трябва да идват бързо и след внимателно планиране, препоръчват икономисти.

Пловдив построи своята лаборатория за COVID-19 за броени дни

Пловдивски проектанти и строители работиха ударно в последните 10 дни, за да реализират новата лаборатория за изследване на COVID-19. Архитекти и строители си подадоха ръка и задачата е изпълнена в рекордно кратък срок. 

Лабораторията, която  ще отвори врати на 13 април 2020 г., се намира на територията на УМБАЛ „Свети Георги”, непосредствено до Инфекциозна клиника. 

Сградата е реализирана при спазване на всички международни нормативни изисквания, въведени за сгради от подобен клас. Новият център включва четири лабораторни помещения и лекарски кабинет. Проектът на сградата е дарен от „Арконт дизайн”, уточни водещият проектант арх. Христина Стефанова.

 Липсата на лаборатория за тестване на пациенти с коронавирус в Пловдив предизвика негодуванието на здравните власти и Националния оперативен щаб.

Правят тестове за коронавирус в три ДКЦ-та

В три от ДКЦ-тата в Пловдив вече се правят бързи тестове за коронавирус - във II, V и VII. Референтни проби ще се извършват в новата лаборатория, която трябва да заработи до понеделник в УМБАЛ "Св. Георги". 

Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на брифинг на Общинския кризисен щаб.  Той увери, че на 100% са обезпечили с лични предпазни средства медицинския персонал във всички общински здравни заведения.

Шефът на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив д-р Калин Калинов заяви, че продължава оборудването с техника на двете болници "Свети Мина" и "Свети Пантелеймон", които до този момент не са имали инфекциозни отделения. 

Бум на бизнеса с доставки на храна в Пловдив

Разносната търговия на храна по домовете става все по-популярна. Това е един от малкото бизнеси, бележещи ръст по време на извънредното положение. Потвърждават го както свидетелства на служители, така и  сайтовете на foodpanda и takeaway - лидерите при тази услуга, които от началото на епидемията у нас усилено търсят нови разносвачи за Пловдив и за страната. Така от началото на извънредното положение доста младежи са сменили заведенията с колите и велосипедите за доставка. 

Голяма част от ресторантите в Пловдив вече успяха да се адаптират към новата ситуация в града. Повечето от тях оставиха работещи своите кухни и готвачи, като обслужват клиенти само с доставки. 

Грейва Розова суперлуна

На 8 април ще станем свидетели на Розова ​суперлуна. Това ще бъде най-голямото пълнолуние за годината, тъй като перигей и пълната фаза на ​Луната съвпадат почти точно. Луната ще се намира на 357 034  км от Земята.

Топкрасавици грейнаха с нежно фотопослание

Извънредното положение и карантината провокираха 9 красиви млади дами да се снимат в домашни условия и да направят фотопослание към хората. Предвождани от Светлана Гущерова, всяка от тях се снима с различни думи в ръце, които след това образуваха изречения за кураж и спокойствие.

Всяка от деветте мацки има стотици хиляди последователи в Инстаграм.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?