Следвайте ни

Четете в "Марица": Гафове в кадастъра бавят строителите по Водния цикъл

viber icon

В утрешния брой на вестник "Марица" можете да прочетете тези и много други интересни теми и разработки:

НАП осигури бърза писта за здравните осигуровки

„Бърза писта“ за възстановяване на здравни права осигуриха данъчните в Пловдив с 18 лечебни заведения на територията на ТД на НАП. В условия на пандемия немалка част от постъпващите за хоспитализация се оказват с дупки в здравното осигуряване и трябва да плащат от джоба си за лечение. Става въпрос предимно за самоосигуряващи се лица, безработни или такива, които работят на трудови договори, но с прекъсвания.

За да могат да се платят натрупани здравни осигуровки, лицата са задължени първо да подадат декларация образец №7 - „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“. Този документ вменява задължение за плащане и без него  сумата просто ще бъде налична по сметката на лицето, без да има възможност да се покрият задълженията, обясняват данъчни. Казано с прости думи - чрез Декларация образец 7 се обвързва плащането. Големият проблем е, че декларацията се подава с електронен подпис, ПИК или лично. А в ситуация, когато лице е хоспитализирано, няма как да се спазят тези изисквания. Ето защо в разгара на пандемията у нас данъчните започнаха да работят с болниците по нова схема.

Гафове в кадастъра бавят строителите по Водния цикъл

Липсата на точни данни в подземния кадастър на Пловдив е причината на честите аварии и забавяне на мащабните ремонти в "Северен", където се подменят тръби по Водния цикъл. Целият проект, финансиран с европейски средства, е на стойност 115 млн. лева, и дълго време отлежаваше в бюрата на администрацията. Екипът на бившия кмет Иван Тотев вече провали първия проект за Воден цикъл, след като не се справи със заданието и провеждането на поръчките за избор на изпълнители. Така Пловдив остана един от малкото големи градове в България, изпаднал от програмата. Правителството обаче ни удари рамо и градът получи бърза писта за одобрение на втория проект по сега действащия програмен период. 

Търговците на „Младежка“ ни удрят най-яко в грамажа

Търговците на Общински пазар „Младежка“ на едноименната улица в Пловдив яко ни удрят в грамажа при покупката на плодове и зеленчуци. При проверка експерти от Държавна инспекция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са установили  41% несъответствие на везните. На останалите пазари в града констатираните нарушения са минимални. Санкциите обаче са символични - за физически лица те са между 100 и 200 лв., а на юридически лица таванът на глобата е 500 лв

Повече пари за Южен Централен район в новия програмен период

Южен централен район ще получи по-голямо финансиране от европейските фондове в следващия програмен период 2021-2027 г. спрямо сегашния бюджет. Това обяви в Пловдив заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. 

Есенната ковид-вълна върна шоуто с брифингите

Шоуто с брифингите на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса се завърна заедно със старта на есенната вълна от COVID-19. Премиерът Бойко Борисов участва на последния - на 4 юни, когато обяви лично техния край. Вчера министър проф. Костадин Ангелов, който тогава беше още директор на „Александровска“, възобнови традицията. Като за първи път след прекъсването се появи тежката артилерия - лично шефът на НОЩ генерал Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев, доцент Ангел Кунчев и директорът на софийското РЗИ д-р Данчо Пенчев.

До две седмици доставят ваксините срещу грип

Ваксините срещу грип ще бъдат доставени в България до средата на месец октомври, съобщиха за "Марица" пловдивски фармацевти. Новината беше потвърдена и от официалния вносител за нашата страна "Санофи Пастьор". Веднага след като бъдат получени във фирмата, за два дни ваксините ще бъдат разпределени в аптечната мрежа и желаещите пациенти ще могат да се имунизират.

Отец Иван обявява фалит

Отец Иван от Нови хан, който от години се грижи за хора, изпаднали в беда, обявява фалит. От месеци в сметките му няма нито лев, а нови пари от дарители няма. В Община Якимово той се грижи за 200 души, повечето от които са деца. В Нови хан при него са настанени 40 души. 

„Имаме проблем от около два месеца. Продуктите ни намаляха. Нямаме брашно за хляб, няма леща, складовете са изпразнени. Не знам какво ще правим”, казва свещеникът филантроп. 

Бившата на проф. Маразов се венча за младоженец на 72

Рускиня на 76 години каза тържественото "да" и сключи брак със 72-годишния си любим в Дома за стари хора в смолянското село Фатово. Галина Розовская и Васил Василев имаха истинска, макар и скромна церемония в дома, а бракът им бе узаконен от кмета на село Полковник Серафимово Христо Мусорлиев.

"Бях поканен за кум, но има риск от конфликт на интереси и отказах", каза шефът на Дома Живко Билянов. Двамата младоженци си общуват на руски език.

Васил Василев е бивш учител в Художественото училище в Смолян, но е завършил в Санкт Петербург. Бившата му съпруга също е била рускиня.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?