Следвайте ни

Четете в „Марица“: Бързите домашни тестове за COVID се оказаха измама

viber icon

Бързите домашни тестове за COVID се оказаха измама

Пловдивско семейство изгоря с китайски продукт, предлаган в аптеки и сайтове

Новата вълна на коронавируса, която доведе до рекорден брой заболели, рязко увеличи опашките пред лабораториите за PCR тестове в Пловдив. За да си спестят висенето и солените цени от над 100 лева, мнозина търсят алтернативни варианти да се изследват. 

Както в аптеките, така и в редица сайтове, се предлагат десетки различни тестове за COVID-19, за които се твърди, че откриват инфекцията в домашни условия. Зад офертите обаче често се крият измамници, решили да направят бързи пари в разгара на пандемията. 

За това алармира Атанас Васев, читател на "Марица", който след контакт със заразен решава да закупи бързи тестове за семейството си. Така срещу 100 лева получава от онлайн сайт за медицински стоки и хранителни добавки четири бързи теста за определяне на COVID-19 от китайската компания Clungene. Подобни тестове на същия производител може да открием и в редица пловдивски аптеки на цени от 24 до 30 лева за брой.

Макар и в рекламите и описанията на продукта да се сочи 93% надеждност на резултата, липсва каквато и да е клинична информация, както и официални данни за подобни числа. Нещо повече - единствените изпитания на бързите тестове на територията на ЕС са били в Унгария, където според група учени и лекари два от най-популярните варианта се провалят с гръм и трясък. 

Според изследването, направено сред 1029 души, тестът на Clungene има реална точност под 74% и дава голям процент грешни положителни резултати. Затова властите в Унгария още през май  изтеглят от аптечната мрежа бързите тестове на китайските компании Anhui и Clungene, за да не подвеждат потребителите.

У нас това обаче не е направено и Атанас Васев се успокоява, когато заедно със съпругата си и двете им деца дават отрицателен резултат на направените вкъщи тестове Clungene. Няколко дни по-късно обаче мъжът се почувства зле и все пак насрочва час за PCR тест в голяма лаборатория, който излиза положителен. С коронавирус се оказва и по-големият му син на 8 години. 

Пловдив с апарат за извличане на кръвна плазма

Пловдив става вторият град в България,  в който ще може да се прилага лечение на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма.  За световната наука официално кръвната плазма в момента е в процес на проучване, но методът дава обнадеждаващи резултати. Той вече е официално признат за лечение на коронавирус в САЩ, а в много други страни се толерира и финансира. 

До момента в България плазма се извлича само в Националния кръвен център в София. Доскоро вливания правеха само във ВМА. Пловдив обаче съвсем скоро може да изпревари София, след като местният бизнес се обедини в подкрепа на медиците. За броени дни са събрани парите за осигуряване на два апарата за извличане на плазма, които ще бъдат дарени на Районния център по трансфузионна хематология. Специалистите там ще подготвят нужния препарат, който ще бъде изпращан в болницата, в която се лекува съответният пациент. 

Плащаме онлайн глобите за паркиране

До няколко дни пловдивчани ще могат да плащат онлайн глоби за паркиране и общински такси. Това ще стане, след като бъдат пуснати електронните услуги чрез 8 виртуални ПОС терминала, съобщи секретарят на общината Ангелина Топчиева при представянето на отчета на ресор „Административно обслужване“ за първата година от управленския мандат.

Остава само да се извърши сертифицирането от страна на организацията за разплащания с използване на карти БОРИКА. 

Тийнейджърите на 15 г.: учат по 2 чужди езика, но не стават широко скроени

Тийнейджърите на 15 г. у нас учат усилено чужди езици, но това не ги прави нито по-любопитни към други култури, нито по-толерантни към тях. Те са сред проявяващите най-малко уважение към различните в сравнение с връстниците им по света и са сред най-нетолерантните към имигранти. Имат под средните показатели за склонност да изслушват и да приемат съществуването на друга гледна точка.  И не са твърде запознати с глобалните проблеми. Това показва доклад на PISA след проучване в 66 държави, което се фокусира върху способността на подрастващите да се справят в съвременния свят и да се вписват в новите реалности. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Напълно възможно е!

Напълно възможно е!

29.10.2020 | 06:31

Нищо китайско не слагам в устата си, и това е от години! Чудя им се на акъла на някои хора...Не че няма и качествени китайски стоки, има!

Отговори
0 0
zia

zia

29.10.2020 | 04:27

Моят приятел печели 77 долара на час на лаптопа. Уволнен е от работа преди 5 месеца, но миналия месец спечели $ 10258, като просто работи от вкъщи с програма, която намери онлайн. Това е, което той прави ... Изпробвайте сами===>>>Careerclub9.com

Отговори
2 1
123

123

29.10.2020 | 09:22

Пий си редовно хапчетата.

Отговори
0 0
Исмет Осман

Исмет Осман

28.10.2020 | 20:31

Може и самите въпросни тестове да са заразени щом Унгарците са ги премахнали от пазара си още през м.май,а нашенците кво чакат...

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?