Следвайте ни

Билките се харчат като топъл хляб, народът бори с тях вируса

viber icon

Билките се харчат на Четвъртък пазара като топъл хляб, след като ни връхлетя тайфунът коронавирус, коментират продавачи там.  

Хората търсят природни лекове, за да си засилят имунната система и да не се поддават лесно на заразата, каза усмихнатата продавачка Елина Пройчева. Тя сподели, че светкавично  са свършили запасите й от мащерка, мента и жълт кантарион. И аз  откакто се помня, предпочитам чай от тези билки, допълва жената. На сергията има още грижливо подредените  прозрачни опаковки от бял равнец по 2 лева, липа по 3 лева, риган, жълт равнец, бяло трънче. 

Билките са от Средногорието, Ихтиманско и са брани миналата година. Лично ги събирам и продавам, докато свършат, описва Елина.  Уточнява, че баща й я научил навремето кои треви  са лечебни и кога да ги бере, за да имат сила за здравето.  

„Преди да се пенсионирам, бях строителен техник, имам достатъчно дълъг стаж, но пенсията ми е под 300 лева. С тези пари живее ли се?“, риторично пита  жената, обяснявайки защо е застанала на сергията в това рисково време.

Дори и в събота преди обяд, когато най-усилено се пазарува, на Четвъртък пазара нямаше навалица. В закритото тържище се влиза само от един вход. Със заповед на директора на „Общински пазари“ Запрян Тодоров се прави дезинфекция, а охраната зорко бди да няма струпване. Една от табелите на входната врата гласи, че  стоката не се пипа с ръце, а се избира от търговците. 

Както и  на останалите улици, включени в синя зона, около Четвъртък пазара има места за паркиране, което преди извънредното положение беше мисия невъзможна.   

Събота и Понеделник пазара също работят. Пазарчето до Първо РУП в пресечката на бул. „Никола Вапцаров“ обаче пусна кепенци.  Неколцина търговци само продават на отсрещния тротоар марули, картофи, мед и пресен лук. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Лъжат

Лъжат

28.03.2020 | 20:33

Повече от махалата, четвъртък пазара, на старото място беше доста по приятен,народ се,, пукаше,, по шевовете...!

Отговори
0 0
Ники

Ники

28.03.2020 | 19:15

Не знам този пазар. Четвъртъчен пазар ли е или пазарът се казва Четвъртък. Или е колониален български. Или просто малограмотност, разширяваща се като епидемия.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?