Следвайте ни

500 излизат на протест срещу строежа на кооперация СНИМКИ

viber icon

След масовото недоволство на хората, за което "Марица" разказа, близо година нямаше движение по бъдещия строеж.

Преди дни обаче работници пристигнали на място и оградили имота, който се намира само на метър от две детски площадки, построени наскоро с евросредства. На тях жителите от квартала вече са поставили протестни транспаранти. 

"Да се построи кооперация върху новоизградени детски площадки?! Безумие!Безотговорност!", "Няма да допуснем!!!", гласят надписите. Живеещите в квартала са категорични, че мястото на кооперацията не е там, тъй като тя ще се окаже прекалено близо до блоковете им. А районът и сега е презастроен. 

"Не желаем строеж, искаме теренът да остане зелена площ, като каквато сме я ползвали досега", заяви Йорданка Демерджийска. Жената живее в един от трите 16-етажни блока на бул. "Марица" 146-148.

Съседката <210> Весела Калбурова също е категорична, че вдигането на кооперация на метри от входовете на трите блока и само на метър от новоизградени детски площадки е неуместно. 

"В Пловдив има толкова малко зелени площи вече. Искаме пространството пред блока да се запази, за да има къде децата ни да играят", каза пред "Марица" Татяна Дубатука. Тя и съседите <210> са категорични, че общината трябва да помисли как да обезщети фирмата, като <210> предостави друг терен, на друго място. Ако не се намери решение, 500 семейства ще излезем на протест, категорични са хората от квартала. Те смятат, че казусът им е като този с парка зад хотел "Санкт Петербург". 

"В момента сме собственици на имота с цялата законово регламентирана документация по него. Всичко е придобито открито и прозрачно", коментира пред "Марица" Беро Ириков, представител на "Инджовстрой". Той е категоричен, че не търсят конфронтация с хората от квартала. "Този казус за нас е отворен! Ще трябва да седнем на една маса и тези, които смятат, че са ощетени, и ние. Трябва да намерим баланса с помощта на общината. Ние ще изслушаме предложенията и ще преценим дали те съответстват на нашите интереси и вложени средства", коментира Ириков. 

"Инджовстрой" е придобила имота от наследници на арменска фамилия от Пловдив. На тях пък земята е била върната с решение на Върховния съд. Фирмата има разрешение да вдигне на мястото стъпаловидна сграда с височина 9, 12 и 15 метра. 

Според Богдан Траков от квартала теренът от години е апетитно парче. Първоначално той бил на общината, но преди близо 20 г. го придобила общинарка, като заменила свои терени на Карловско шосе. Оттогава имотът е преминавал през ръцете на няколко собственици с намерение да строят, но заради съпротивата на хората от квартала се отказваха, разказа Траков.  

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чичо Станчо

Чичо Станчо

04.06.2020 | 22:15

Каква страхотна и модерна сграда ще бъде издигната! Браво ! 25 етажа си и доста внушително ! Адмираций !!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?