Следвайте ни

43 осиновители под тепетата с обезщетения

viber icon

Всяко девето обезщетение за осиновяване на дете до 5-годишна възраст е дошло в Пловдив и областта. По данни на НОИ за първото тримесечие на годината от 386 души, получили плащания, 43 са на пловдивчани.

Общата изплатена сума от института за всички, които са ползвали обезщетение за отглеждане и грижа на осиновено дете до 5 години, е 85 851 лева. Почти 35 лева е среднодневното обезщетение на осиновителите, като на месечна база това прави малко над 665 лв. Изплатени са им общо 2457 работни дни.

Право на 365 дни отпуск имат хората, решили да осиновят дете до 5-годишна възраст. Условието е те да са осигурени за общо заболяване и майчинство. Ако след изтичане на срока на получаването на обезщетението детето не е навършило 2-годишна възраст, до края на втората му годинка осиновителката може да не се върне на работа, а да реши да ползва отпуск за отглеждане на малко дете и да получава 340 лева месечно.

Дневното парично обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са били осигурявани. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?