Следвайте ни

Маршрут за уикенда: Снимайте се с Асклепий на Римските терми край Хисаря

viber icon

Туристи се превръщат в археолози, правят си селфи с римския бог на здравето Аскелпий и виждат трите нимфи покровителки на топлите извори. Не, това не е фантазия. Достатъчно е само да се отправите към Хисаря и да посетите Римските терми. 


Специално за обекта е разработено мобилно приложение, което потапя туристите в света на императорите и аристократите. В ролята на ексурзовод влиза самият бог Асклепий. „Здравей, приятелю … Каня те заедно да посетим най-интересните места на нашия град. Да вървим“. Тези думи се чуват при стартиране на приложението. Виртуалният екскурзовод е разработен на още два езика освен българския - английски и руски.


За да бъде истинско изживяването туристите могат да се снимат с римския бог на здравето, който ги развежда из термите. За целта трябва да стъпят върху специално обозначено място и да застанат до картонена фигура, която на екрана на телефона оживява като Асклепий. Фотосът директно се запазва в галерията на телефона. 


„Посредством приложението могат да се съберат виртуални образи на предмети, които са открити при разкопките на термите. Откритите артефакти остават в галерията на приложението. То се казва Hisarya Tour Walk. Интересът е голям, използват го и млади, и стари“, казва екскурзоводът Лилия Попова. Археологическите находки могат да бъдат разгледани триизмерно. Очаква се, приложението да бъде разширено с апликации, така че да може да се използва за разходка из целия град. 


Това, което отличава римските терми в Хисаря от останалите в Европа е, че може да се проследи пътят на минералната вода от естествения източник през запазения от римско време водопровод до античната канализация.


След пускането на музеите термите са посетени от десетки туристи, сред които немско и руско семейства.

„След два месеца изолация намираме отварянето им като доста положителна стъпка. В същото време мерките им трябва да са пропорционални на това, което се случва в страната. Това е втора седмица, която решихме да се разходим и да преоткрием България, защото до скоро беше невъзможно. Точките, които посещаваме си ги набелязваме да са на максимум час и половина от Пловдив или Пазарджик, за да можем да се върнем в рамките на деня, имайки предвид, че хотелите не работят. Миналата седмица бяхме на Доспат, Цанков камък, Въча и Кричим“, казва Димитър Куроджийски. 

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?