Следвайте ни

Петра - градът, издялан в розови скали

viber icon

Входът за града е 75 долара. Солена сума, ала това, които ще видите, ще порази въображението ви.

 

Няма друг град, нито друго място в света, което да прилича на Петра - най-прочутото място в Йордания. Тя е единствена по рода си, което <210> дава статута не само на национално, но и на световно богатство. През 1985 година градът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е избрана за едно от Новите седем чудеса на света.

Градът буквално е издялан в розовите скали, и то с такъв мащаб, че колкото и подготвени да сте да посетите Петра, тя ще спре дъха ви. Гледката е омагьосваща. Самите скали преминават през всички нюанси на оранжево, червено, кафяво, а сградите по такъв начин се сливат с материала, от който са изработени, че границата между сътвореното от човека и природата е почти неуловима. Входът за града чудо е 75 долара. Солена сума, ала какво са тези пари срещу това, които ще видите.

Набатеите създават скалния град около IV век пр.н.е. През 106 година сл.н.е. Петра става част от римската империя, но продължава да съществува като важен търговски кръстопът още 100 години, докато търговската карта на света не се променя и за Скалния град започва период на упадък.

През 363 година Петра претърпява земетресение, което унищожава уникалната <210> и така ценна водопроводна система. Скалният град остава в забвение, докато през 12-и век не идват кръстоносците. Те се грижат за града и създават Цитаделата, но след заминаването им Петра остава скрита от света, докато през 1812 швейцарецът Лудвиг Буркхарт не я открива отново.

Петра се намира в Долината на Мойсей-Вади Муса, където ви посрещат пясъчните ветрове на пустинята. За да влезете в града, трябва да преминете през т.нар. Сик -тесен каньон, с дълъг над един километър с високи отвесни скали. Той е творение на природата, но сякаш е създадена с една-едничка цел - да предпази входа на града с дължината си от по повече от километър. Навсякъде има останки от фигури на божества и идоли, на други места времето естествено е изваяло от скалите различни фигури, майсторски изработен канал за вода ви следва по целия път. 

Когато минете и последните метри от прохода, изведнъж се озовавате на площада и емблематичната съкровищница на Петра. Феноменална фасада със съвършени пропорции е издълбана навътре в скалите. Висока е 39,50 м и е широка 28 м. Смята се, че е била построена като гробница на цар Аретас III някъде през първи век пр. н. е.

На площада е пълно с камили и магарета, с които чевръсти араби настоятелно ви предлагат всякакви сувенири. А туристите буквално онемяват пред това, които виждат.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?