Следвайте ни

Пътуване в историята - паметникът на трите поколения в Перущица

23-метровият монумент на прочутия скулптор Любомир Далчев е вдигнат по случай 100 години от Априлското въстание

viber icon

Един уикенд е достатъчен, за да посетите и разгледате Перущица, гнездото на героите, възпято от Иван Вазов. И да се преклоните пред най-известния  монумент, в който е събрана години история - Паметника на трите поколения.

Няма как да не го забележите. Той се издига гордо върху историческия хълм Маньово бърдо, връх Власевица, разположени в централната част на града. Площта му е 3,4 дка, състои се от три скулптурни групи с обща дължина над 60 метра, подредени хронологично, според поколението, чийто представител са.

Паметникът на трите поколения е построен по случай 100 години от Априлското въстание. Той е открит през 1976 година, с проектанти Любомир Шинков и Владимир Рангелов и скулптор Любомир Далчев. Височината му достига 23 метра. Вътре е разположен празен мраморен гроб. Той е построен в памет на загиналите през войните. Отворът над него е във формата на октагон. Някои учени смятат, че геометричната фигура притежава или привлича мистична енергия, затова немалко инженери я използват при строежи.

Композицията съчетава три ключови момента от историята на България - Априлското въстание, Септемврийското и политическите борби около 9 септември 1944 година. Всеки елемент е символ на събитията, разиграли се в миналото. Често обаче се разгарят дебати дали монументът трябва да бъде запазен в този вид, защото според някои той е част от някогашната комунистическа пропаганда.

До самият паметник ще ви отведе естакада от стълби, които започват от Дановото училище. Любопитен исторически факт е, че именно в него Апостола на свободата Васил Левски основава перущинския революционен комитет през 1869 година. По време на Априлското въстание сградата на школото се е превърнала в основен отбранителен център. По време на битка там загива учителят Петър Бонев, ръководител на защитата.

През годините на прехода Паметникът на трите поколения е бил подложен на куп вандалски прояви и грабежи. В началото на него е имало тритонен бронзов венец, който е покривал символичната костница на героите. Той е откраднат преди години, а извършителят още не е открит. Отдавна е демонтирана и петолъчката от върха му.

От Червената църква до музея

Ако имате повече време за разходки, може да съчетаете посещението си до Паметника на трите поколения с още забележителни места. Такива са Червената църква „Св. Богородица“, защитената местност Перистица, Историческия музей, църквата „Св. Архангел Михаил“. Ако имате възможност, останете на паметника, докато се свечери. Гледката от хълма е впечатляваща.

Винен туризъм 

Перущица е едва на 21 км югозападно от Пловдив. Градът е център и единствено населено място в общината. Разположена е в Родопската яка, сред гънки от северните склонове на Върховръшкия рид. Граничи с общините Кричим, Стамболийски и Родопи.

Перущица е известна като едно от местата в България, в които се отглеждат висококачествени лозя, включително сортът "Мавруд".  Още през Втората българска държава по тези ширини се е добивало чудно вино. 

Едва на 3,5 км от града се намира и село Устина, където има винарски комплекс. Виненият туризъм е традиционен в областта. На всеки Трифон Зарезан жителите правят тържествено зарязване на лозите. 

Снимки: Александър Карамфилов

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?