Следвайте ни

Чудесата близо до Пловдив: Венерини орхидеи водят до най-високия водопад в Родопите

viber icon

Ограничителните мерки от карантината паднаха, времето се оправи и вече любителите на природата могат да се отдадат на страстта си за посещения на близки и далечни места.   

Днес ще ви отведем на едно пътешествие, което може да си направите в рамките на ден. Водопадът Сливодолското падало, част от резерват Червената стена, е едва на 5 км. от Бачково, така че няма да пътувате дълго. 

Името си получава от река Сливов дол, която е приток на река Асеница, позната още като Чепеларската река. Самата тя е зашеметяваща, така че не пропускайте да се насладите на изумрудено зелените ѝ води, докато пътувате успоредно на нея. 

За да стигнете до екопътеката, водеща до водопада, трябва да отбиете веднага след първия тунел от Бачково, в посока Смолян. В ляво от шосето ще забележите обозначителни табели за резерват „Червената стена“, както и една малка чешма, от която може да си налеете бистра и студена вода. Не се притеснявайте за автомобила си, защото от дясната страна на шосето има пригоден паркинг.

Оттам приключението ви продължава пеш в недрата на прохладна букова гора. За да изминете екопътеката ще ви е нужен приблизително един час. По средата има изградена дървена дълга маса, на която може да си починете. 

Самата екопътека не е особено сложна за преминаване. Заради бликащата река е малко хлъзгава, на места има по-стръмни участъци, но с едни удобни спортни или планински обувки, ще се справите без затруднения. По продължението ѝ са издигнати и няколко дървени мостчета, сгушени в клоните на дърветата, хвърлящи нежна защитна сянка. Ще видите и много карстови образования, каскади и мини водопадчета, чиито пръски игриво, като малки деца, прескачат около основата си. 

В резервата е забранено да се пали огън, да се ловува или да се мята въдица. В него са регистрирани 645 висши растения. 38 от тях са записани в Червената книга на България. Това е единствената местност, в която вирее орхидеята Венерина пантофка. 

Ще разберете, че сте стигнали финалната част, когато пътят почне да се стеснява и да се извисява по-стръмно нагоре. Някъде там ще видите по-малкия близнак на водопада и скрита пътека, по която може да стигнете до падалото отдолу. Централната пътека обаче ще ви позволи да се насладите на природните красоти отвисоко. Малко преди върха става по-опасно, но за безопасността на посетителите е поставено метално въже, за което да се хващат. 

И ето, че след още малко се открива пропастта на водопада и самият той – бурен, пленителен, издаващ звук, който успокоява. Има една скована пейка и дървена преграда, но обичайно тя винаги е заета, защото мястото е добре познато на туристите. Съветвам ви да внимавате с багажа си. При моето посещение станахме свидетели на раница, която падна в коритото на водопада и тръгна да пише своята собствена история. Точно до пейката, закачена на едно дърво, има табела с кратък стих на Иван Вазов. 

Сливодолското падало е високо 49 м., с надморска височина 700 м., което го прави най-високият водопад в Родопите, макар че има спорове по тази тема. Извира от обраслата с мъх седиментна поликристална скала, тип травертин, а струята му е по-скоро тясна. През 2005 година е обявен за природна забележителност. Макар водите на реката да са зелени, в коритото те променят цвета си на син. Въпреки прехода всичко си заслужава. Ще усетите как душата ви се изпълва с вдъхновение, а умът се избистря и презарежда. 

И не забравяйте, че в планината всички се поздравяваме. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?