Следвайте ни

Баба Яга стана рекламен агент на римско съкровище СНИМКИ

Родопчанинът Емил Демирев построи две приказни къщички до Баните, за да привлича туристи към Шилнестия камък и древна крепост

viber icon

Майсторът Емил Демирев построи две къщички на Баба Яга, които привличат като магнит туристи от двете страни на пътя за село Баните. Едната е кацнала върху кокоши крака, а другата - върху подредени един върху друг като с магическа пръчка речни камъни. Така няма дете в преминаващ автомобил, което да не настоява колата да спре, за да разгледа приказните къщички. Балнеокурортът се слави с Шилнестия камък и крепостта Врапово и заради тези две забележителности къщичките на Баба Яга обрамчиха пътя.

 

 

От тях тръгва маршрутът към мястото с легендата за Шилнестия камък и тракийската крепост на едноименния връх. Тя е на около километър и половина югозападно от центъра на село Кръстатица, над махала Ропите, на левия бряг на река Малка Арда. Зидовете на крепостта са разрушени от иманяри и при древни битки. Само от северната част има следи от крепостната стена. Разположена е върху стар калдъръмен път от Пловдив към Северна Гърция.

 

 

Преданието разказва, че преди да напусне централния дял на Средните Родопи, римски владетел заявил: "Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато". Легендата за несметното му богатство, останало в планината, се предавала в района с векове сред местните. Емблема на заровеното злато и иманярските нашествия станал Шилнестият камък в местността Врапово. Преданията разказват, че точно в околностите му е скрито внушителното имане на владетеля. Острата скала е единственото място без растителност в планината над централния път за известното с минералната си вода село Баните. По време на прокарването на пътя от Баните до Петково през 1937 г. около разклона за Кръстатица работниците извадили три големи съда със златни монети, разказва кметувалият 30 г. в Белев дол Бойко Чолаков. Той твърдял,че през 60-те години на миналия век в същия район по време на геоложки проучвания отново са открили глинен съд с монети.

Интересната местност със скритото съкровище е много живописна, ала малко позната на туристите. Затова с лични средства 40-годишният Емил Демирев направил къщичките на Баба Яга, за да ги кара да спират и да научат за легендата за двете забележителности.

 

 

Нямам нужда от реклама, правя ги за популяризиране на родния край, казва майсторът. Той от 20 години работи в Несебър, има съпруга и две деца на 4 и 6 години. Слави се с оригиналните атракциони, които сътворява за обекти по морето. Сред тях са невероятни форми на листа, животни, приказни герои, които прави за атракция и уют в градините на хотели и заведения.

Сред излишльотините му е и колата на Флинтстоун, която е абсолютен хит за децата. Досега Емил е създал и над 20 къщички на Баба Яга, като последната е отпътувала за Перник. Двете къщички на вещицата на около 3 км от Баните са направени от смърч, а вътре във всяка могат да седнат заедно 6 деца край дървена масичка. Той планира до къщичките да построи и чешмичка.

 

 

"Вдъхнових се от руската приказка за Баба Яга "Къщичката на кокоши крака". Руските книжки имат уникални илюстрации. Претворени в живота, те привличат много повече децата от пластмасови пързалки, защото са близо до тяхното въображение", казва Емил.

Колата на Флинтстоун влуди децата

Майсторът сам е дизайнер на произведенията си. Занимава се с дърводелство и каменоделство.

"Колата на Флинтстоун съм направил в Слънчев бряг. Тя е изцяло от дърво, децата пощуряват, като я видят, всички искат да се качат на нея. И големите харесват много такива неща, почти всички искат да им измайсторя нещо от приказките, това са най-милите вълнения. И без приказка моят роден край е приказен, но малко хора го познават. Има невероятна природа, красоти, легенди, за които искам хората да знаят“, казва Емил Демирев.

 

 

Тези неща според него само могат да обогатят децата. „Искам да популяризирам крепостта Врапово и Шилнестия камък, за който има тракийска легенда за несметно богатство, заровено огромно съкровище.Тя ще е интересна на децата. Заради тях хората спират при къщичките на Баба Яга и могат да прочетат самата легенда върху билборд и да посетят обектите“, казва Емил.

 

 

Прокълнатите жълтици

За живот преди хилядолетия около Шилнестия камък разказват основите на крепостна стена над него. Според предание в подземието на крепостта някога имало голям запас от зърно и мишки направили пътечки от жито, пренасяйки го към Кръстатица. Богатството на владетеля било скрито в подземна вода, за която всеки в района знае, че съществува, но все още не е открита. От нея тръгвал синджир, който води до заритото имане. Много опитвали да намерят скритото съкровище, но без успех. Други вярват, че жълтиците са прокълнати.

 

 

Заклинание върху въже

Преданието гласи, че съкровищата са защитени със заклинание върху заровено въже, което да се превърне в змия, ако някой тръгне да копае имането. А който намери от заровеното злато - ще умре. Така трима мъже от село Оряховец, тръгнали да ровят за имането, след това намерили смъртта си през 60-те години на миналия век. Местните се надяват мястото да се проучи от археолози и най-сетне да се разбере има или не скрито съкровище. А ако има такова, то да не попадне в иманярите.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Реалист

Реалист

07.06.2020 | 23:02

Браво на автора за статията , но момичето не знае не знае нищо за законните иманяри (археолози) и техните разкопки без контрол,,,!

Отговори
3 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

07.06.2020 | 19:00

Браво на авторката на статията.Хем интересно,хем красиво и най-важното, няма никакъв политически привкус и поп фолк простотии.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?