Следвайте ни

Започна Русалската седмица, душите на удавниците слизат като бели и жълти пеперуди

viber icon

Веднага след Петдесетница, която отбелязахме на 20 юни тази година, според народното поверие започва Русалската седмица. Смята се, че тогава душите на починалите удавници слизат на земята във вид на бели и жълти пеперуди.

Русалската седмица се приема за опасен период, тъй като тогава силата на демоничните същества нараства. За предпазване от тяхното влияние се изпълняват различни ритуали.

В дните на Русалската седмица на вратата трябва да се окачи пелин, а хората да носят в джобовете си орехова шума, защото се вярва, че злото се страхува от тях.

В народното поверие се казва, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не бива да се нощува на полето, тъй като то е тяхна трапеза.

Жените не бива да перат или мият в тези дни, понеже се вярва, че русалките омагьосват водата.

Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

Като най-опасни дни са посочвани Въртоглавият вторник, Русата сряда и Лудият петък. В тези дни не се работи, за да не се провокира злото, което може да пусне градушки над посевите и болести между хората.

В Русалска неделя се набират лековити билки.

След тази седмица се вярва, че русалките напускат земята, а ако всички ритуали са изпълнени, годината ще бъде плодотворна и няма да има тежки болести.

В първия ден от седмицата жените носят на гробовете на своите починали близки орехова шума. От шумата се носи в църквата, а след това се разстила по пода на дома, като се вярва, че в същата нощ се сънуват починалите, припомня Ретро.бг.

Коментари (1)

Днес само знаят Черен петък

Днес само знаят Черен петък

21.06.2021 | 14:04

Какъв фолклор сме имали: Въртоглавият вторник, Русата сряда и Лудият петък!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?