Следвайте ни

Тя е на 74, а изглежда като на 30 ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Спортът обикновено не е от нещата, които започваме на по-късна възраст. Това обаче не важи за Хосефина Монастерио – 74-годишна бодибилдърка от Венецуела, пише edna.bg.

Латиноамериканката няма представа от този спорт преди да стане на 59 г. По това време тя работи в местен телевизионен канал, а собственик на фитнес център ѝ предлага да я обучи. За целта помага и атлетичността на Монастерио, резултат от практикуването на гимнастика и спортната ѝ диплома.

Само след 6 месеца тренировки Хосефина успява да спечели първото си състезание, а през 2018 г. се нарежда втора в шампионата на южните щати във Флорида. Второто място обаче не я демотивирa: „Това само ме стимулира да се усъвършенствам. Трябва да се изправя срещу вярванията, че възрастта се отразява зле на човек.“

Няколко години по-късно венецуелката има редица трофеи в колекцията си от няколко състезания.

Освен спортист, Хосефина е лайф коуч и писател. През 2016 г. публикува книгата си „Жизнени на всяка възраст“, където разказва за житейското си пътуване. С него латиноамериканката, която междувременно завършва докторантура по „Личностно развитие“, се надява да донесе вдъхновение на хората, за да преследват целите си.

„Преоткривам себе си всеки ден и така на 60 започнах с бодбилдинг, а в началото на 70-те си години станах писател“, разказва тя, и добавя:

„Не си поставям граници. Хората си слагат бариери заради своята възраст, националност, пол и е отчайващо. А възрастта е въпрос на нагласа.“

За да докаже колко против подобни нагласи е, Хосефина споделя, че дори отказва отстъпките за възрастни винаги, когато ѝ предложат такива в някой магазин.

Монастерио може спокойно да се нарече инфлуенсър не само заради своите над 100 хиляди последователи в Instagram, но и ежедневните публикации, с които вдъхновява хората да посрещат дните си с ентусиазъм и енергия.

Тя добавя, че няма как да промени отношението на хората сама: „Бих се радвала, ако може повече хора да се застъпят за своето тяло, дух и ум. Ако тренирате и се грижите за себе си, може да изглеждате по-добре от някои два пъти по-млади от вас.“

„Едно от нещата, които си мисля напоследък, е, че никога не бива да се предаваме. А аз определено не го правя. Дайте си възможност да се провалите. Не позволявайте на страха да бъде по-голям от вълнението и победата да бъдете себе си.“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай