В полза роду: Отдадена на читалищното дело за цял живот

Вече 35 години Василка Шкодрова се е посветила на читалището в родното си Момино село, община Раковски, като секретар-библиотекар и общественик. Отдала се е с душа и сърце още през 1985 г., когато големите салони на НЧ „Петко Мандаджиев 1928“ са се препълвали с хора, прожектирали са се филми, изнасяни са концерти, имало е певчески и танцови групи, а и училището е било препълнено с деца.  Днес селското училище е пусто, няма глъч, обрасло с бурени и дори разпродадено от сегашните управници. 

Огромна е заслугата за запазването и развитието на читалищното дело, културата и самодейността на Василка Шкодрова в Момино село вече три десетилетия. В историята на Културния дом със златни букви са записани имената на много моминци, които също са допринесли за запазването на фолклорното богатство, като дългогодишната ръководителка Савка Стойкова, Иванка Пончева, Иванка Алексиева, Стянка и Мано Мандаджиеви, Стоянка Василева, Ташона и Яна Чобанови, Тинка Шопова, Тана Кабранска, Георги Стоянов, Иванка Ганчева, Цана Чобанова, Гина Иванова и много други, които ги няма сред нас, но са оставили частица от себе на читалищната сцена. Благодарение на нейната енергичност и сърцата работа от 2011 г. се провежда и фолклорният фестивал на местните гозби „Моминска трапеза“ с надпяване на групи от няколко области.

Твърдението, че човек е щастлив не с това, което е взел, а с това, което е дал, важи с пълна сила за един от съвременните будители в сърцето на тракийското поле Василка Шкодрова, която всеки ден продължава да се раздава и да прекрачва прага на читалището, превърнало се в неин втори дом. В него всеки ден си дават среща жени от всички махали на Момино село, обсъждат актуалните теми от деня, обменят информация, разлистват вестници, живеят с читалищния дух.

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?