Творецът от АМТИИ Стефан Йорданов - повелителят на изящния танц

Главен асистент д-р Стефан Йорданов е ръководител на Щатния танцов състав при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Той е от хората, които не търсят камерите, но не е и нужно, тъй като вече е утвърден творец в танцовото изкуство. Хореограф, който твори музикално-танцови картини, а не просто впечатляващи форми, нарисувани от танцьори с определени движения, характерни за определена фолклорна област.

Изпълнителската дейност на Стефан Йорданов започва през 1990 година. Участвал в известни танцови състави във Велико Търново и областта. После завършва висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Веднага след завършването той има редкия шанс да оглави щатния танцов състав на АМТИИ, а не след дълго започва да преподава по дисциплините „Обработка на български народни танци“, „Образци на българската народна хореография“ и „Български народни танци“.

Уникалният му талант и човешка добронамереност, съчетани със солиден арсенал от знания и професионализъм, дават своите резултати. Освен това Стефан Йорданов си служи с невероятна пъргавина, спонтанност и оригинални идеи, когато е нужно да се направи нещо внушително, стойностно, живописно и оригинално. Неслучайно под неговото ръководство танцовият състав извоюва много награди: първа награда на международния танцов фестивал в Струмяни, първа награда от международен фолклорен фестивал в град Агридженто в Сицилия. 

През годините той ръководи десетки ансамбли и танцови състави. Защитава дисертационен труд на тема „Обработката на българските народни танци като основа за сценичното им претворяване”, а през тази година предстои да се хабилитира.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?