Оперната прима Красимира Стоянова с концерт в Балабановата къща

На 21 ноември от 18.30 ч. в Малката Базилика в програмата на десетия юбилеен международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” ще се проведе един специален концерт под наслов “КРАСИМИРА СТОЯНОВА ПРЕДСТАВЯ”. В него на сцената ще се изявят  Стефани Кръстева – сопран и Eмил Павлов – тенор, като публиката ще има изключителното удоволствие да се наслади на специалното участие на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова. На рояла ще бъде именитата пианистка Зорница Гетова.

Прочутата певица е една от избраниците на съвремието, чието име краси афиша на най-престижните оперни и концертни зали в света: Виенската Щаатсопер, Ковънт Гардън – Лондон, Миланската Скала, Метрополитън опера – Ню Йорк, Баварската опера – Мюнхен, Щаатсопер – Берлин, Тетро Лисео – Барселона, Тетро Реал – Мадрид, Оперния театър – Цюрих, Карнеги хол – Ню Йорк, Операта на Бастилията – Париж, Операта във Франкфурт и много други. Наред с бляскавата си, извънредно интензивна сценична кариера, Красимира Стоянова в последните години отдава време и сили и на обучението и подкрепата на млади таланти. 

През 2011 Красимира Стоянова участва в „Дни на музиката в Балабановата къща” в партньорство с изтъкнатия пианист Божидар Ноев с рецитал, превърнал се в незабравим празник за публиката. От 2017 именитата певица разширява параметрите на професионалното си сътрудничесттво с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, където в качеството си на педагог тя представя на подиума на фестивала млади перспективни певци, избрани и подготвени лично от нея. Понастоящем тези млади певци вече имат много добра професионална реализация, като някои от тях са солисти на Софийска опера и други оперни театри в България и по света, а басът Божидар Божкилов (също участвал в концерт от поредицата “Красимира Стоянова представя”) след спечелването на поредица от международни конкурси, от тази година е приет в Оперното студио на Ла Скала.

Стефани Кръстева (1994), завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”, е носител на Втора награда от I Международен конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството” във Варна, Първа награда от Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканская Романсиада”, Първа награда от Международния младежки фестивал „Славянски звън”. Младата певица участва в редица концерти с Варненска, Видинска и Врачанска филхармонии, както и с оркестър „Симфониета” – София. Участва също в детски спектакли на Софийската опера и балет. През 2017 дебютира на сцената на Русенска опера като Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров. Същата година е сред участниците в майсторския клас на световноизвестното сопрано Красимира Стоянова, в рамките на фестивала Празници на изкуствата „Аполония“. През 2018 печели стипендията „С усилия към звездите”, предоставена от фондация „Културни перспективи”. Неин ментор днес е камерзенгерин Красимира Стоянова. 

Eмил Павлов (1992) – трето поколение тенор, се дипломира в НМА „Проф.Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”. Носител е на първа награда от X Европейски младежки конкурс „Короната на Търновград” – 2014 и на трета награда от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов”. Печели още една трета награда на фестивала на руския класически и модерен романс „Романсиада” в Москва, Гран При на III международен музикален конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството”, както и първа награда на Международния младежки фестивал „Славянски звън”. Участва в оперетите на Калман „Царицата на Чардаша” /Едвин/, „Графиня Марица” /граф Тасило/ и във „Веселата вдовица” на Лехар /Камий дьо Росийон/. Пял е в оперите „Тайният брак” на Чимароза /Паолино/, „Площадчето” на Волф-Ферари /Дзордзето/, „Вълшебната флейта” на Моцарт /Тамино/, „Евгений Онегин” на Чайковски /Ленски/, „Травиата” на Верди /Алфред Жермон/. От 2016 специализира оперно пеене със световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова. През 2017 е солист на Държавна опера – Пловдив, а от сезон 2017/2018 – солист на Софийска опера и балет. Участва във фестивала „Моцартови празници”, в спектакли и концерти на Софийската филхармония, както и в концертни гастроли в Германия, Полша, Москва и Малта.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”, Фондация “Музикартисимо”.

Билети се продават в системата на Ивентим.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?