Словак написа кантата по стихове на пловдивска поетеса

Мария Костадинова тръгва на турне с книгата си „Нежни безсъници“

Мария Костадинова съчетава в социалните мрежи стиховете си с картините на пловдивския художник Валери Ценов.

Поезията е световен обединителен феномен, макар да се пише на различни езици. Подобно на музиката, поезията залива душата като топла вълна, която измива насъбралите се емоции. Пречиства я, отрезвява я за нови преживявания и ново светоусещане. Може да са от различни краища на Земята, но предадените върху листа чувства ще са стандартни за всеки индивид, независимо от националността. 

Поезията е начин за съхранение от реалността и за пловдивската поетеса Мария Костадинова. Първите ѝ поетични опити са от двадесетте ѝ години. Израства със стиховете на Дамян Дамянов, Лорка, Есенин и други лирични поети. На тридесет години изкарва първата си стихосбирка със 17 стихотворения в скромен тираж.

С навлизането на интернет започва да ги споделя в личния си блог и във форуми за литература, където трупа повече от очакваното почитатели. Започва да ги превежда и на руски език и влиза в началните класации на националния литературен сайт на Русия.

Случайно или не, един от най-добрите съвременни композитори на Словакия - Амброж Чопи, попада на нейното творчество, което силно го впечатлява. Чрез обща позната се свързва с Мария Костадинова и решава да напише песен върху неин стих. След това създава кантата, като добавя още две стихотворения от репертоара ѝ. Музикалното произведение е написано специално за хор и оркестър „Синьо небе от мечти". А световната му премиера се състоя в Шумен през 2017-а в изпълнение на 11 хора от различни страни, участвали във фестивала, плюс българския „Бодра песен". Самият Амброж Чопи дирижира симфоничния оркестър. Премиерата в Пловдив е на следващото лято на Римския стадион в изпълнение на ученици от Училището за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков".

През 2019 г. излиза „Нежни безсъници" - вече много по-голяма на размер и с повече увереност. Рецензията на книгата е от Маргарита Петкова.

„Думите се раждат в главата ми моментно. Вдъхновявам се от музиката, от природните картини, от някоя случка. При мен няма умуване, няма зададена тема. Поезията е моят свят, в който се чувствам неуязвима от външните фактори. Но винаги пиша с доза надежда", обяснява Мария.

Може да кажем, че поезията ѝ е посветена на изплаканата тъга, но по ефирен и красив начин. Нежността блика от нея и набира все повече харесвания. В социалните мрежи съчетава стиховете с музика и с картините на пловдивския художник Валери Ценов.

Има съвместен проект и с маестро Михаил Драгостинов, познат като Майкъл Буш, който се нарича „Когато поезията срещне музиката". Маестрото създава композицията, а по нея Мария пише стихотворения. Майкъл Буш е родом от Банско, но от години живее в чужбина. През 2018 г. получава номинация за престижните холивудските медийни музикални награди, като се изправя срещу великия Ханс Зимер.

Другата страст: Нарисува 300 икони, купуват ги в Англия и САЩ

От пролетта книгата „Нежни безсъници" тръгва на турне из няколко български града, а поетесата вече има официална покана да се присъедини към Дружеството на пловдивските писатели. Тя уважава колегите по перо, но не желае да участва по конкурси и литературни състезания.

„Не обичам показните неща. Чувствам се много по-добре зад екрана, отколкото по представянията. За мен е важно, че хората харесват това, което правя, без да се вдига много шум. За мен писането не е кариера, аз не се чувствам като писател. То е начин на живот, начин да оцелея в реалността. Един облачен свят, в който се спасявам", допълва пловдивчанката.

Може би точно затова избира да използва и псевдонима Mariniki. Заради това и голяма част от тиража на стихосбирката Мария подарява, а не продава.

Освен писането Мария Костадинова има и друга страст - иконографията. Има нарисувани над 300 икони, много от които са в чужбина. Нейни икони има в Англия, Нигерия, Германия, Северна Америка и други. А литературата винаги е съчетана с останалите изкуства, които заедно образуват цял съкровен спектакъл.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?