След 5 години чакане: "Тракийката" ще украси площад „Димитър Киров“

До три месеца мозайката „Тракийката“ на художника Димитър Киров ще украси едноименния площад в Стария град. По проект тя трябва да бъде поставена на фасадата на Дома на учителя. 

Становището за мозайката вече е съгласувано на местно ниво. Произнесъл се е и експертният съвет по устройство на територията. Ресорният зам.-кмет Пламен Панов подписа всички одобрени документи и ще ги изпрати в НИНКН. 

„Г-жа Русалия Кирова искаше да поставим мозайката за рождения ден на съпруга й /20 май/, но това няма как технологично да стане “, обясни г-н Панов. 

Поне 3 месеца ще чакаме одобрението от Националния институт по недвижимите паметници на културата в София. Г-н Панов не очаква да се появят някакви възражения срещу поставянето на мозайката.

За да се монтира „Тракийката“ трябва да се пипне леко и самата фасада на Дома на учителя. Тя е държавна собственост и затова трябва да се напише отделно писмо до министъра на образованието дали общината може да направи „малката интервенция“ на сградата или от самото министерство ще я направят.

Одисеята с мозайката „Тракийката“ се точи вече няколко години. И като всяко трудно пловдивско начинание има щастлив край. Когато Общината реши да открие площад „Димитър Киров за деня на Будителите през 2016 година, вдовицата му Русалия Кирова подари цветния шедьовър.

„Тракийката“ влезе в ателието на Жорж Трак, който възстанови няколко от падналите камъчета и обеща да я постави за своя сметка. Дълги години предишната кметска администрация не направи нищо за придвижването на проекта. 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?