Сборник с разкази подкрепя родното фентъзи

Литературните жанрове фентъзи и фантастика не са особено развити в България. Основна причина за това е масовият поглед на читателите към чуждестранните автори. Това не означава, че родни писатели в този стил няма. За добро или лошо, по-големите издателства не ги издават, защото наблягат на сигурното. Тази роля някак щедро е предоставена на по-малките издателски къщи, които не наблягат само на популярни автори, а дават шанс и на останалите.

Последният сборник, приютяващ българския талант във фентъзи тематиката, е „Сказанията на Стрикса“ на издателство „ИвиПет“. Той е шести подред, като включва 14 творби на 14 автора от цялата страна, включително пловдивчанина Петър Петков. 

Интересно е, че българско фентъзи има. Има го и още как, но му липсва онзи звезден блясък, който чуждите автори получават от родните издателства, а нашите читатели винаги търсят. Тъжно някак, но дискриминацията си е съвсем реална и обидна. А родни таланти и добри идеи има, макар и не така добре полирани. Поредицата от Стриксове  го доказва. За трети път записвам участие в този сборник и за пореден път се уверявам, че историите на някои автори напълно заслужават уважението на своите читатели“, коментира за „Марица“ Петър Петков.

Неговият разказ носи заглавието „Амара“ и представя един нов прочит за легендата за Баба Яга, като я показва с черти и характеристики, извън стандартните. Не набляга на класическите приказки, а я пресъздава като млада и съвсем не толкова злобна вещица.

Сред другите автори са Благой Иванов, Бранимир Събев, Деян Копчев, Мартин Касабов, Сибин Майналовски и други. Случайно или не, шестият том на Стриксовете се оказа изцяло с мъжки представители на българската проза. 

Преживяването за мен определено е положително, защото мога да се наредя с творбите и илюстрациите си до хора, които пишат и разказват много отдавна и имат своето място в родната литература. Аз давам от себе си нещо, което е есенция, мостра един вид на уменията ми към днешна дата и така мога да се погледна от страни и да видя, как стои моето спрямо чуждото. Мога да се почувствам зачетен и оценен от съмишлениците ми в жанра. А това е важно за всеки творец, без значение в коя област твори.“, допълва Петър.

Поредицата „Сказанията на Стрикса“ излиза периодично и е отворена за всеки писател, който би се осмелил да пробва уменията си. Няма ограничения за възраст, пол и колко популярно е името на твореца. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?