Следвайте ни

Събраха най-красивите камбани в Етнографския

Изложбата с 19 пана е показана за първи път в Царевец

viber icon

Десетки пана със снимки на камбани от десетки български църкви са включени в гостуващата изложба „Звънът - миналото среща бъдещето”, която бе открита в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Тя е предоставена от Община Велико Търново и Института по математика и информатика при БАН.

Изложбата е показана на първия етаж в Етнографския музей. В нея има 19 големи пана, като на всяко има по една църковна камбана и снимка на камбанарията й. Експозицията е осъществена след проучване, проведено по инициатива на Общината и със съдействието на Института по математика и информатика към БАН. Негов предмет са камбани в региона на Велико Търново. Институт по математика и информатика при БАН съдейства, осигурявайки дигитални обекти от мултимедийния си фонд BellKnow. Причината за избора на камбанния звън е, че той има съществено място в европейската цивилизация и култура. В миналото, а и днес на Стария континент камбаните са оповестявали и оповестяват добро и лошо.

Изложбата е създадена във връзка с честванията за 110-годишнината от Независимостта на България в град Велико Търново и на Европейските дни на културното наследство през 2018 г. За първи път е изложена в историческата крепост Царевец в рамките на европейската инициатива „Нека първият им звън изрече думата „мир“. Изложбата „Звънът - миналото среща бъдещето“ ще продължи в Етнографския музей до 15 март 2021 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?