Следвайте ни

Ретро автомобил от 1933 г. влиза в „Царицата на чардаша"

viber icon

Пловдивският ретроавтомобил „Рокни Студебейкър” от 1933 година се качва на сцената в премиерния спектакъл на Русенската опера „Царицата на чардаша”. Представлението е на 24 юни от 20 часа на сцената на Летния театър. 

Автомобилът е на председателя на пловдивския Ретроклуб Дончо Дончев. „Режисьорът Георги Симеонов ми се обади и попита може ли да използваме колата в представлението. Съгласих се веднага”, разказа за „Марица” Дончо Дончев.

Колата тежи над тон и половина. Никога досега автомобил не е бил част от декорите на музикално представление у нас. 

„Аз сам ще карам автомобила, защото никой освен мен не може да го кара. Ще го вкарам през страничния вход на театъра, а до мен ще стои внукът ми Дончо”, обясни г-н Дончев.

През голямата депресия компанията „Студебейкър” била пред фалит, защото автомобилите й били твърде големи и скъпи. Тогава пуснала по-евтиния модел „Рокни Студебейкър”, кръстен на футболната звезда Кнут Рокни. 

Студебейкърът на пловдивчанина е участвал в 7 игрални филми, като сред тях са „Изток-Запад” с Катрин Деньов и „Последният господар на Балканите”.

„Царицата на чардаша” е считана за най-известната оперета на унгареца Имре Калман. Действието е в Будапеща и Виена, малко преди началото на Първата световна война. В Музикхале в Будапеща младият Едвин се влюбва в прочутата певица на заведението Силва Вареску. 

Връзката обаче е немислима поради различното им обществено положение. Едвин обаче разбира, че преди брака си и майка му е била на сцената. 

Така бащата на Едвин, княз фон Липерт-Вайлерсхайм, се вижда принуден да благослови влюбените. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?