Последен шанс да видим българските паметници в ЮНЕСКО

Изложбата в Голямата базилика ще е до 15 август

Поради големия интерес гостуването на изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ се удължава до 15 август. Тя е ситуирана в Епископската базилика на Филипопол. Професионални художествени фотографии и любопитни научноиздържани текстове на три езика /български, английски и френски/ ни запознават с българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство. Голяма част от фотографиите са предоставени от Иво Хаджимишев, един от най-добрите български фотографи.

Мястото на експозицията също не е случайно - тече процедура за вписване на  кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаично наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.  Това е повод да изразим всички заедно нашата подкрепа проектът да постигне пo-голяма международна публичност и да получи своето достойно място в листата за световно културно наследство на ЮНЕСКО, посочват организаторите. Изложбата се осъществява със съдействието на Община Пловдив и любезното домакинство на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Изложбата бе открита в края на юни, когато бе отбелязана 65-годишнината от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията, Държавен културен институт към министъра на външните работи, съвместно с дирекция “Права на човека” - МВнР, и Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?