Следвайте ни

Пловдивското херцогство оживява с машина на времето СНИМКА

viber icon

С десетки гости от чужбина, които участват от години в исторически възстановки ще започне на 25 септември в 18 часа фестивалът „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”. Той се провежда за втора година.

От сградата на Общината по цялата Главна и до Римския стадион ще премине шествието с над 150 участници, които носят доспехите на римляни, траки, българи и кръстоносци.

„Акцентът на сдружение „Филипопол” тази година ще са кръстоносните рицари от времето на малко известното Филипополско херцогство. То съществува от времето на Борил до цар Йоан Асен II”, каза един от организаторите на фестивала Красимир Джамбазов.

В откриващата програма на Римския стадион ще бъдат показани гладиаторски борби като за тях от Румъния пристигат най-добре обучените майстори на меча.

„Очакваме и участници от Германия, Франция, Молдова и Украйна. За всички тях е много трудно да дойдат, защото като се върнат трябва да прекарат две седмици под карантина”, обясни Джамбазов.

Освен кръстоносци от Филипополското херцогство, във фестивала ще видим и много жени от сдружението.

Те ще демонстрират костюмите на благородните дами от 13 век. 

След гладиаторските битки пловдивчани ще станат свидетели и на спектакъла „Древногръцки бъркотии” на журналистката от „Марица” Паулина Гегова.

Заедно с актрисата Джована Галиарди и Веселина Костадинова те ще покажат историята на трите грации и избора на Парис, довел до Троянската война.

На 26 и 27 септември фестивалът ще е в парк „Лаута”. Там ще има демонстрации на боравене с оръжие и различни занаяти от древността и античността. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?