Пловдивчанка с вълнуващ жест към Милчо Левиев

Пловдив ще посрещне световната премиера на пиеса за пиано и цигулка от покойния Милчо Левиев през пролетта на 2020 г. Това разкри пианистката Таня Ставрева по време на концерта си в студио 1 на Радио Пловдив тази вечер. Талантливата пловдивчанка разказа как големият джазмен й изпратил през 2017 г. свое произведение, което не е свирено пред публика. 

„Дълго мислих с кого от цигуларите да го изпълня.

Искаше ми се да избера музикант, с когото да имаме химия

Това е и причината да го отлагам досега”, призна Таня, която живее и работи в Ню Йорк.

Пианистката покани световноизвестния цигулар Мичо Димитров, който бе сред публиката в залата, да изсвирят заедно пиесата. 

По време на концерта си Таня изпълни творби на композиторите Добринка Табакова, Александър Владигеров, Гинастера, Андрас Дереческий, Стийв Холж и Ерик Сати. Тази вечер бе и премиерата на най-новата й композиция - „Дар от светлина".

Таня Ставрева завършва Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, после учи в Бостънската консерватория. 

Албумът й „Ритмично движение" влезе в топ 10 на списание „Билборд" и издигна българската класическа музика на световно ниво. Продуцент на проекта е легендарният Рон Сейнт Джърмейн, работил с Джими Хендрикс. Гост артист в една от песните пък е барабанистът на Living Colour Уил Калхун, който е носител на две награди "Грами".  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?