Пишман музикант събрал певицата Пепа Янева с Георги

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Създали семейство, след като на Трифон Зарезан бездарен акордеонист нарязал гумите на колата им от завист

Две юбилейни годишнини отбеляза този месец тракийската певица и солистка на оркестър „Орфей“ Пепа Янева. Тя посрещна 65-и си рожден ден и навъртя точно  50 г., откакто е на сцената. По тези чудесни поводи телефоните й загряха и три дни получаваше поздрави от приятели и почитатели от цялата страна.

"Въобще не се чувствам на тези години и затова не им обръщам много внимание, животът е затова, да се живее и каквото може да оставим на идните поколения", казва известната певица. А заради пандемичната година всички семейни празници ги отбелязват скромно, само с най-близките.

Родена е в пловдивското село Белащица, а и двата й рода са били музикални. По майчина линия е от пеещото село Добралък, а баща й Тодор е бил барабанист в няколко оркестъра из региона. Точно от него наследява таланта си, той пеел и свирил на барабани дълги години в групата на бай Иван - Прагата. С тази група се изявила за пръв път на сцена още като ученичка в осми клас. После получила покана от прочутия кларинетист Стойчо Кузмов да пее на събор в село Воден с Първомайската група. Съборът продължил два дни и Пепа за първи път усетила сладостта да пееш пред толкова много хора, които постоянно носят поръчки и те закичват с пари.   

Тя е възпитаничка на първия випуск на Музикалното училище в Широка лъка. То й става трамплин към музикалната сцена, където всички оркестри я канели да пее с тях. Изявявала се е с оркестър „Искра“ на Петко Зидаров, Дълбокоизворската група на Бисер Каев-Байряма, Конушенския оркестър на Никола Илиев, „Тракия“ на Иво Папазов и от 1981 г., та до днес с оркестър „Орфей“ на цигуларя Георги Янев, с който свиват и семейно гнездо.

Залюбили се същата година, когато били поканени на празника Трифон Зарезан в село Бяла река, Първомайско, а кръчмата била претъпкана с народ. Поръчките идвали една след друга. Местен акордеонист, които им се пишел за приятел, постоянно напирал да свири с тях, ала бил слаб музикант и Георги Янев все отлагал. Когато си тръгнали след полунощ,, що да видят - всички гуми на колите им били нарязани от пишман музиканта. Само една кола встрани била със здрави гуми и целият оркестър се натоварил в нея. Така в тази задушевна обстановка, един в друг по пътя от Бяла река до Пловдив пламнала искрата между Пепа и Георги, които догодина ще отбележат 40 г. семеен живот.

Другия такъв случай Пепа ще помни винаги. Била бременна в осмия месец с Цветелина. Поканили ги на боргуджийска сватба в град Левски и много настоявали тя да пее с оркестъра. Покачили ги на едно ремарке, ала изведнъж сватбарите извадили ножове и се сбили. От страх Пепа скочила и се наложило преждевремено да роди Цветелина в осмия месец.

Радва се, че днес много млади таланти и оркестри запяват песните, които е създала: „Българин оставам“, "Цвете, Цветелино“, „Леко ходи дюлбер Яно“ и много други. А 8 декември Георги Янев ще празнува 60 години и както се шегуват в семейството - вечният студент ще почерпи.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?