Писателка на пет езика взе наградата "Христо Г. Данов" в Пловдив СНИМКИ

Голямата национална награда за литература „Христо Г. Данов“ получи писателката Здравка Евтимова.

На тържествената церемония в къщата-музей на издателя в Стария град бе припомнено, че тя пише свободно на 5 езика и кратките й разкази са публикувани в 30 страни по света.

Писателката не пристигна в Пловдив и вместо нея няколко думи каза Божана Апостолова. Тя припомни, че вече е издала 11 нейни книги.

„Здравка винаги е пишела невероятно, но трябваше един неин разказ да влезе в американски учебник и тогава всички я забелязаха“, каза Апостолова.

Конкуренцията за 21-о връчване на наградите бе голяма. Като най-добър автор бе обявена Вивиан Асса за книгата й моят Шабат“. Освен статуетката на бронзова сова, тя получи и 1700 лева от кмета на община Пловдив Здравко Димитров.

„Шокирана съм и съм малко развълнувана името ми да е сред толкова големи писатели. Аз просто драсках за внуците и децата ми, които живеят извън тази прекрасна страна“, каза г-жа Асса. 

Наградите се връчват от 1999 и са считани за най-престижните в областта на литературата и книгоиздаването у нас. Автор на наградната статуетка, която е стилизиран образ на сова, е скулпторката Диана Райнова.

Преводачката Албена Стаменова получи бронзова сова за превода на книгата „Писма от Украйна“. Голямата награда в раздела за хуманитаристика взе Хюсеин Мевсин за „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“ на издателство „Женет 45“. 

Наградата „Христо Г. Данов“ за дизайн и художествено оформление отиде при Кирил Златков за оформлението на „Поезията на Пиер де Ронсар“ на издателство „Колибри“.

Електронната платформа на „Лексикон“ за българска литература получи приза за представянето на нашите книги по света. Библиотека „Христо Смирненски“ от Хасково бе наградена в раздела библиотечно дело.

снимки: Атанас Кънев


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?