Тъжна вест! Пенка Павлова запя на небесната сцена

Тази седмица на 12 февруари ни напусна внезапно известната тракийска певица Пенка Павлова на прага на своята 86-годишнина. Име емблема в Тракийската фолклорна област, оставила безценни записи във фонда на радиото, като „Злато моме“, „Търновска царица“, „Първом, първом“, „Маринчице, гиздава девойко“, „Драганин братец“.

Последните си записи голямата тракийска певица осъществи с акордеониста и композитор Димитър Ангелов от Асеновград и неговия син Румен, но не успя да ги представи по музикалните телевизии. Десет са песните, които записа преди месеци Пенка Павлова в студиото на Димитър Ангелов. С фолклориста Борислав Геронтиев подготвяше книга за живота и творчеството си, която беше на финал преди отпечатване, ала не успя да я види в завършен вид.  

Пенка Павлова е работила с всички известни народни групи в Тракия като Първомайската, Леновската, Конушенската, с част от тях е осъществяла записи в радиото. За богатото си и стойностно творчество е награждавана многократно, включително и с орден „Кирил и Методий“ и „Златен век“ от Министерството на културата. Тя беше автор и на много от песните, които изпълняваше, включително и детска поезия. 178 песни е регистрирала във фонда на Българското национално радио през дългогодишната си творческа дейност.

Поклон пред светлата й памет!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?