Първомай тъжи за своя възрожденец Иван Караславов

Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1894 г.“ и цял Първомай тъгуват за дългогодишния председател Иван Караславов, който ни напусна преди дни.

Душата му принадлежеше на читалището, а сърцето - на сцената. 50 години на сцена, 65 изиграни главни роли. От 1990 година той е председател на Общинския читалищен съвет. С далновидното си ръководство доведе читалището до 125-годишния му юбилей през миналата година.

Той е главен организатор и участник в провеждането на Майските културни тържества в града от 1972 г. досега, Празника на тракийската музика и песен от 1999 г., Празника на виното от 2004 г. и много други събития от културния календар на община Първомай.

Автор е на две книги - „Поклон на тебе, дом ”Будилник”, посветена на юбилея на читалището, и „Първомай-столица на тракийската народна музика”. 

По повод на 70-годишния му юбилей бе удостоен със званието „Заслужил читалищен деятел” и с Почетен знак „Златен век” - печат на цар Симеон Велики.

Днес все повече има дефицит на хора от възрожденски тип. Иван Караславов беше от тях, заявяват неговите колеги и приятели от читалището, на което той посвети живота си.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?