Пандемията докара опашки пред библиотеката

От културното средище сътвориха видеоканал за ревю на новите книги на пазара

COVID-19 и изолацията във връзка с пандемията доведоха до скок на заеманията на книги за вкъщи. За първи път се случва от много години насам, веднага след отмяната на извънредното положение, по време на което страната беше блокирана за повече от месец, да се образуват опашки от чакащи пред библиотеката.

Читателите чакали колкото се налага на специално обозначени места, за да грабнат четиво. А за тези, които са били възпрепятствани да върнат книгите си навреме, библиотеката направи жест - не се отчитаха закъснения и не се налагаха санкции.

От друга страна, пандемията намали броя на посетителите, за които е най-комфортно да потънат в книгите на място в просторните читални. За сметка на това обаче се увеличава ползването на дигиталните ресурси, които библиотеката предлага. Използвайки ситуацията, от културното средище са сътворили видеоканал за ревю на новите книги на пазара. Отчетен е огромен интерес към това начинание, в резултат на което все повече читатели правят своите заявки за определени книги онлайн, за да могат да си ги запазят и да ги получат. Така по някакъв начин технологиите компенсират това, което пандемията и ограниченията налагат.

"Мисля, че коронавирусът изцяло промени живота ни и това никой не може да го отрече. Всички ние станахме свидетели на това как за изключително кратко време се промениха нашето ежедневие, нрави, обичаи и какво ли още не. Всички бяхме в някаква степен ангажирани да се съобразим с новата ситуация, кой повече и кой по-малко, и да изпълняваме това, което се изисква, за да предпазим себе си и другите около нас. COVID-19 ни научи на много неща. Научи ни на това, че бихме могли да бъдем пълноценни и по друг начин, а не само като посрещаме читателите си в сградата. Положихме усилия да увеличим присъствието онлайн и дистанционно - всичко това, към което се стремяха хората, за да бъдат предпазени. В този смисъл коронавирусът има определена роля за това, че вероятно промени твърдото мнение на една възрастова група от населението за информационните технологии и ги накара да се обърнат към тях", коментира директорът на културното средище Димитър Минев.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?