Общината ще финансира 9-годишния виртуоз Борис Дюлгеров

Общината ще подкрепи финансово следващото международно участие на 9-годишния пловдивски пианист Борис Дюлгеров. Това обяви кметът Здравко Димитров докато връчваше на малкия виртуоз почетния плакет на Община Пловдив. 

Такъв получи и неговата преподавателка Росица Грозданова от музикалната школа при читалище “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“

Само за едно седмица Борис Дюлгеров спечели златни медали от Муждународния музикален конкурс в Сицилия „Giuseppe Raciti " и „VIVAPIANO“ в София. На награждаването в Заседателната зала на Общината бе и зам.-кметът по култура Пламен Панов.

„България има много талантливи деца. Хубаво е да се развиват и остават тук. Предлагаме зад следващото международно участие на Борко да застане финансово община Пловдив. Добре е държавата да подкрепя такива деца”, смята кметът Димитров. И даде пример как това се прави с младите музиканти в Китай.

Само за миналата година третокласникът е участвал в 9 международни конкурса и е донесъл оттам 9 златни медала. Тогава получава покана да свири и в „Ройъл Албърт Хол”. 

„Свиря само по един час сутрин преди училище”, обясни успеха си той. 

Преподавателката му Росица Грозданова разказа, че Борис започнал да взима уроци от 5-годишна възраст.

Разбрала, че ще стане голям музикант след първия му концерт пред публика.

„В него има силен състезателен дух – иска непременно да се изяви и да е първи”, каза г-жа Грозданова. 

Тя припомни на кмета Димитров, че за да се развиват талантливите деца в Пловдив, трябва да има повече камерни зали, съоръжени с рояли.

„Имаме такава зала в Дома на учителя – ще я ремонтираме за тази цел”, обеща кметът Димитров. 

Майката на Борис Роза е зъболекар, а баща му Пламен – ветеринарен лекар. „Детето се запали по пианото, защото вкъщи се слуша много класическа музика”, обясни майката Роза Йосифова.

Интересното е, че Борис Дюлгеров не учи в музикално училище, а на всички големи конкурси се състезава и побеждава деца от такива училища. 

Снимки от Франк Воща

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Бате Данчо

Бате Данчо

22.04.2021 | 17:11

Хубаво е да финансира и такива успешни деца, не да финансира само Кисьов, Бидона и компания!

Отговори
1 0
Gele

Gele

22.04.2021 | 16:54

Longora da se stegne. Ima mladi matematici, hudojnici, sportisti. Moje da se pomaga ama se pravqt na ylavi. Longor stegni se

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?