Обрат: Оперните певци отказват да работят по време на пандемията

Нова дилема се разиграва на българската културна сцена. Оперни певци от цялата страна създадоха подписка, с която категорично заявяват, че не желаят да работят през пандемията. Това стана часове след като от министерството на културата обявиха, че музикалните театри, оперите и оперетите също имат позволение да работят, спрямо изискванията за безопасност. 

Получава се странен парадокс. Много творци са недоволни, че не им се дава възможност да извършват дейност, поради което се направиха и компромиси. Веднага след това обаче излезе становището на близо 300 оперни артисти, че не желаят да рискуват здравето си в период на върлуващ опасен вирус. Някои от тях са го преживели лично. 

В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени. Освен това спектаклите се провеждаха цялостно – с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията, а да кажем честно и на по мащабните репетиции. Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти. Има множество изследвания, едно от които на британското Министерство на здравеопазването, които еднозначно посочват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, отколкото при нормално говорене. Освен това вирусът, отделен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на репетиции и спектакли”, гласи част от петицията.

Повод за петицията стана смъртта на великия певец Камен Чонев, а неин създател е тенорът Петър Костов от Софийска опера и балет.

В нея са се включили и представители на пловдивската опера, като Борислав Филипов, Мариета Велкова, Марк Фаулър, Ева Конова, Райко Пантелеев и други. 

Музикалните театри са два – в София и във Велико Търново. Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“ в Търново продължава да работи и да играе театрални, оперни и оперетни спектакли. 

Аз съм доволна, че продължаваме да работим. Разбира се, притеснявам се, хората са уплашени, но така поне се чувствам малко или много жива“, коментира Цветомира Пенчева – певица в „К. Кисимов“. 

От министър Банов стана ясно, че е право на всеки директор сам да реши дали да пусне екипа си в почивка, или да се възползва и да представя спектакли с намален капацитет. Държавна опера Пловдив, например, е една от тези, които в момента е преустановила дейност. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?