Номиниран за Оскар’ 20  показват на София филм фест в Пловдив

Днес е последният ден от програмата на София филм фест в Пловдив, който върви в Lucky Дом на киното.

Прожекциите на фестивала в сряда започват отново в 18:30 часа с филма “Папиша”. Режисьорката Муния Медур ни пренася в Алжир през 1977 г. Страната е контролирана от терористични групировки, които се опитват да наложат исляма. Най-засегнати са жените, които са подложени на репресии от примитивни норми, целящи да отнемат контрола върху телата им и полагащото им се място в обществото.

С началото на яростното преследване на жените Неджма – млада студентка със силно влечение към модата, е твърдо решена да обедини момичетата от общежитието и да организира модно дефиле, чрез което да се противопостави на всички забрани.

От 20:45 часа е прожекцията на македонския филм “Медена земя”, който беше номиниран за Оскар тази година в категории Най-добър международен филм, най-добър пълнометражен документален филм.

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и отвреме-навреме пътува до столицата, за да продава своя мед. Един ден странстващо семейство се установява до къщата на Хатидже и нейните спокойни владения са оглушени от ревящи двигатели, седем крещящи деца и 150 крави.

Във връзка с пандемията от Covid 19 са изпълнени всички изисквания за безопасност на Министерство на здравеопазването - максималната запълненост на залите ще бъде до 50%, а билети ще се продават през място.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?