Следвайте ни

Народната библиотека съхранява историята на пловдивските фотографи

viber icon

Пловдив е град не само на художници, но и на фотографи, които също може да определим като пост-модерни художници. Един от най-добрите пловдивски фотографи на нашето време несъмнено е доц. д-р Никола Лаутлиев. И като преподавател, и като ценител той знае, че трябва да съхрани историята, затова събира фонд от фотографии на множество родни професионалисти, които дари на Народна библиотека „Иван Вазов“.

В изложба, която ще продължи до 31 октомври, всеки може да види 36 вдъхновяващи „картини“ на творците Захари Джевизов, Милан Христев, Димитър Йончев, Димитър Илиев, Владимир Тошев, Иван Андонов, Стефан Минков, Васил Русенов, Николай Узунов, Тодор Джурков, Любомир Жеков, Пламен Пъшев, Соня Станкова, Зоя Цветкова, Евгени Цветков, Недялко Костов, Недко Недев, Сашо Йотков, Неделян Нешев, Тихомир Пенов, Чавдар Найденов, Димитър Тодоров, Слави Калинов, Мария Танева, Митко Ангелов, Борис Шопов.

Всички автори са членове на Клуба на фотодейците, наследили историята на „Къща на фотографията“ , която спира да съществува след приватизацията.

Снимките са черно-бели и пресъздават различни сюжети – от портрети, през социални моменти от улицата, до спортна журналистика. Сблъсква в себе си разнообразни националности, духа на различни десетилетия и народопсихология.

Изложбата, дарена от Никола Лаутлиев, е част от фестивала „Международни фотографски срещи“.

Снимки: Атанас Кънев

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?