Ескадрила от летящи катерица, змия и гущер в Природонаучния СНИМКИ

Първата гигантска летяща катерица ще украси една от витрините на Природонаучния музей в Пловдив. Тя е от Малайзия и е изключително рядък вид. Странната катерица и още десетина вида жаби, гущери, гекони, лисици и прилепи ще оформят нова изложба, посветена на летящите животни, които не са птици. 

„Много малко музеи в света имат от този вид гигантска летяща катерица. Препарирана и внесена от чужбина струва над 2000 лева“, обясни директорът д-р Огнян Тодоров пред "Марица".

Тялото на гигантската катерица е дълго около две педи. Другият рядък и екзотичен вид е летящата жаба от Азия. От Малайзия ще дойде пък хвъркат гущер. Рядко може да се види в природата и летящата змия от остров Борнео.

По време на полет тя се сплесква и тялото й добива профила на крило на самолет. По-обикновените експонати в новата витрина са прилепите и летящата риба.

Летящите животни ще са оформени в отделна витрина, която е готова отпреди кризата с COVID-19. Животните току що са пристигнали от чужбина. Изложбата ще бъде открита след вдигането на извънредното положение. Понеже не е ясно кога това ще се случи, от музея са готови и с алтернативен вариант.

„Обмисляме да пуснем изложбата във виртуален вид дотогава“, каза д-р Тодоров. Природонаучният музей показва колекцията си по такъв начин. Той бе първият, който създаде виртуална разходка още в 2005 година.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Тано

Тано

04.04.2020 | 08:40

Първо отворете някоя книга (google) и попрочетете колко са редки "чучелата " на бедните животни и тогава правете реклама как се усвояват общински средства от едно предприятие с неизвестен брой нищо-неправещи лапачи(специалисти).

Отговори
0 0
Дърти лешове 2019 (изруди големи)

Дърти лешове 2019 (изруди големи)

03.04.2020 | 11:13

Точно такива,, животни,, трябва да използват, рядкост са, но няма кой да ги гледа, освен,, там,, при майките и бащите им...!

Отговори
0 0
Сети

Сети

03.04.2020 | 02:51

Препарорано животни, правилно ли разбрах? Изложба на трупове на редки животни, така ли? Ами дано е тебе да те изложат някъде, е изрод Животните трябва са живи! За теб не е задължително,, много

Отговори
2 1
Лилафка

Лилафка

02.04.2020 | 18:43

Всички ,, твари,, летящи, начи имат крила...!

Отговори
0 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?