„Младият Пловдив чете“ започва с кауза на Френската гимназия

„Младият Пловдив чете“ започва през февруари с кауза на ученици от Френската гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, които имат желание да обновят училищната си библиотека. Благотворителното четене ще се състои на 19.02.2020, сряда, от 19 часа във Vintage house, Дом на културата “Борис Христов” с вход свободен. Ученици от Читателски клуб “В света на книгите” и Ученически съвет към Френска езикова гимназия ще четат любими текстове с цел да съберат средства за обновяване на любимото им място в училището – библиотеката.

Инициативата „Младият Пловдив чете“ на издателство „Жанет“ продължава няколко месецa, като през 2020 фестивалът се провежда за 18-ти път.

„Младият Пловдив чете“ насърчава четенето и среща деца и младежи с известни български писатели, организира обучения и други мероприятия, свързани с книгите.

Прояви през февруари:

19.02.2020, сряда, 13 и 19 часа

Росен Карамфилов се завръща в любимия Пловдив и ще бъде специален гост в библиотеката на Френската езикова гимназия за среща с ученици от 13 часа.

Със специалното участие на Росен Карамфилов, на Читателски клуб “В света на книгите” и на Ученическия съвет към Френска езикова гимназия ще се състои ЧЕТЕНЕ С КАЗУА. Това е второ благотворително събитие в помощ на училищната библиотека на ФЕГ, което ще се проведе на 19.02.2020 (сряда), 19 часа във Vintage house, Дом на културата “Борис Христов”.

Всеки може да подкрепи инициативата чрез дарителска кутия, средствата от която ще подпомогнат каузата на учениците да освежат на училищната библиотека във ФЕГ, в която посрещат своите литературни гости.

Вход свободен за всички.

20.02.2020, четвъртък, 13 до 17 часа

Лекция, посветена на работещите инструменти за развитие на читателската интелигентност у децата.

Лекторът Валентина Стоева е с дългогодишен опит в насърчаване на детското четене и докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”.

Място: Народна библиотека “Иван Вазов”, конферентна зала
Вход свободен с предварителна регистрация тук.

Събитието се организира от Пловдив чете и Фондация „Детски книги“, заедно с Народна библиотека „Иван Вазов“.

21.02.2020, петък, 15-17 часа

Среща с настоящи и нови доброволци към Пловдив чете на 21.02.2020 (петък) от 15 до 17 ч. в Център за творческо обучение, Дом на културата “Борис Христов” (етаж 1).

Вход свободен с регистрация

Представяме „Часът по медийна грамотност“ на списание НУЛА 32. Гостува Панайот Стефанов, който ще разкаже за значението на информацията и за влиянието ѝ върху изборите, които правим в ежедневния си живот. Инициативата представлява поредица от срещи в пловдивските гимназии, в които екипът им запознава учениците с проблемите и опасностите от злоупотребата с медийно съдържание, но и с практическите съвети за разпознаването на дезинформация в различните ѝ форми.

25.02.2020, вторник, 11 часа

Разговор с Мартин Касабов, автор на дебютния сборник с разкази „Когато великани ходеха по Земята“ на 25.02.2020 г. от 11.00 ч. в Езикова гимназия „Иван Вазов“.

Тема: „За удоволствието от писането и/или четенето на разкази“

В партньорство с ЕГ „Иван Вазов“.

Не толкова отдавна, Мартин Касабов е завършил ЕГ „Иван Вазов“ (паралелка с италиански език). Името на Мартин Касабов вероятно сте срещали покрай ревютата му за кино за „Операция кино“ или текстовете му за книги, публикувани в „Списание Култура“. Мартин работи като книжар, където продължава да открива вдъхновения в литературната история от всички изминали епохи. „Когато великани ходеха по земята“ е дебютната му книга, с нея авторът се надява да изненада и развесели читателите, поставяйки началото на едно красиво приятелство между млад писател и неговата публика.

Обръщаме внимание на една важна за образованието тема, а именно мястото и ролята на хуманитарното образование в съвременния свят. Инициативата е на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ - да състави и издаде сборник със статии "Хуманитарният дух" (идеи, споделени на Кръгла маса, проведена в ХГ "Св. св. Кирил и Методии", Пловдив, 23 март 2019 г.). Издаването на сборника се реализира в партньорство с издателство „Жанет 45“ и цели да събере различни гледни точки, да търси дискусия и съмишленици, които ценят хуманитарното образование.

 

Младият Пловдив чете е част от програмата на Литературен фестивал Пловдив чете и Календара на културните събития на Община Пловдив за 2020 година.

И тази пролет в рамките на „Младият Пловдив чете“ ще се проведат работилници за писане на проза, поезия и отразяване на културни събития. Миналата година в обученията се включиха повече от 100 човека.

Събитията могат да се проследяват в страницата http://plovdivchete.com. При заявен интерес от страна на образователна институция или неформална група, прояви се реализират в подходящо време.

Междувременно фестивалната програма на “Пловдив чете 2020” приема и разглежда предложения за провеждането на събития през юни с различен характер: четения, представяния на книги, дискусии, изложби и други литературни събития, които представят качествено тенденциите в света на книгите. Поканата е отворена до 22 февруари - ЗАЯВКА за участие.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?