Милчо Левиев: Поклон, "Марица"

След като се отказа от почетното си гражданство с отворено писмо до кмета Тотев, големият джазмен благодари в личен имейл на главния редактор на в. „Марица“ Руси Чернев

След като се отказа от званието „Почетен гражданин на Пловдив“ в отворено писмо до кмета Иван Тотев, големият български джазмен Милчо Левиев благодари в личен имейл до главния редактор на в. „Марица“ Руси Чернев за коментарната му статия по повод на скандала - „Поклон, Маестро“.

Жестът на твореца в отговор на пренебрежителното отношение от страна на Община Пловдив, за който медията ни първа писа, разтърси цяла България и предизвика бурни реакции сред културните дейци у нас и по света. За това свидетелства още едно писмо до главния редактор на в. „Марица“ - от изтъкнатия театрален и оперен режисьор Владимир Дановски, който повече от 30 години работи като всепризнат професионалист в Германия. Публикуваме го без редакторска намеса:

Мюнхен, 12.03.2019

Драги господин Чернев,

Като пловдивски зет от 50 години градът и културата му в никакъв случай не са ми безразлични. През 1970-те години, когато в София имаше театрални конференции, моят баща, известният режисьор Боян Дановски, изпращаше чуждестранни театрали при Начо Културата и те оставаха възхитени от магията на града с тепетата.

Пловдив има невероятен потенциал като Европейска столица на културата. Въпросът е обаче, как се използва този шанс, какво се разбира под "култура"  и най-вече, кой я представлява. Повече от показателно е сега пренебрежителното отношение към Милчо Левиев - гениален музикант от световен мащаб, символ на града в областта на изкуството.

Искам да Ви поздравя за ангажимента на "Марица" във връзка с този скандал!  Възхищавам се на Вас и Вашите колеги като наследници на един вестник с традиции, на замаха, силата на словото, емоцията в защита на принципи и на културни ценности. Специално Вашият коментар по темата е журнализъм от голям формат и израз на гражданска позиция, която е ценна не само за България. Бих сравнил този текст с последната реч на Еманюел Макрон, отпечатана в 27 европейски вестника - пламенен апел срещу опасността от срутване на европейските ценности. Вие с целия екип на "Марица" сте наистина достойни представители на една културна столица и в такт с европейското време.

Искам също да Ви кажа, че информационните материали във връзка с писмото на Милчо Левиев и Вашата статия в момента се четат с голям интерес от наши сънародници в Германия, Швейцария. Италия и Америка - приятели и почитатели на Милчо, дейци на културата и просто културни българи.

 Желая Ви успех и останете верен на себе си!

 С най-добри чувства

Владимир Дановски, 

театрален и оперен режисьор, Носител на Европейска награда за толерантност

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?