Майстори на хумористичния разказ оживяват с Джована и Паулина

Български класически хумористични разкази ще заживеят нов живот в литературно четене в квартал "Капана". Културното мероприятие ще заеме своето място за втори пореден път във фестивала на ул. "Абаджийска" - "Лято в Капана".

 

Проектът е дело на двете пловдивски актриси - Джована Галиарди и Паулина Гегова. Съдбата ги среща преди десетилетие, когато са приети в един и същи курс по актьорско майсторство в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Още тогава, в тези зелени периоди на професията, им поставят общи етюди, където осъзнават, че характерите и уменията им се допълват. Джована и Паулина са различни по визия, темперамент и вкус, но именно тези различия ги обединяват в сполучлив хомогенен синхрон.

През 2014 година завършват университета и поемат по своя различен път - едната в Музикално-драматичен театър "К. Кисимов", Велико Търново, а другата - в Родопски драматичен театър, Смолян. Въпреки това приятелството остава, а през 2019-а и желанието за нови общи проекти, вече самостоятелни, извън шапката на школи и държавни институции, и най-важното - в своя роден Пловдив. 

На 13 август в "Капана" ще станем свидетели на т. нар. актьорско литературно четене. В първото издание през месец юли се наблегна силно върху творчеството на Чудомир като един от основоположниците на комедията в родината ни.

Този път в главен герой ще се превърне великият Елин Пелин, който ще присъства с цели четири разказа

"Михаил Вешим казва, че писаният хумор остава във времето, за разлика от телевизионния "смях зад кадър" на шоуто, който отлита безвъзвратно, след като смениш канала. Че българският хумористичен разказ е бил свободен и не съвсем. Че авторите са се опитвали да оцелеят в политическите вълнения, като са се люшкали между миражи за "светло бъдеще" и цензурни котви, които са ги дърпали към дъното. Ако някои разкази са изплували от корабокрушенията на времето, то е благодарение на един спасителен пояс - хумора. По-добре не бих могла да опиша защо избрахме да представим на близки и гости на града ни класически хумористични разкази. Аз подбрах Елин Пелин, защото той безспорно е един от от най-големите художници на българското село, това е и причината да го наричат "певец на българското село". Да умееш да рисуваш с думите, е не просто талант. Това е дар. И не всеки е достоен за него", коментира Джована Галиарди. 

Паулина Гегова

Редом до него ще застанат не по-малките гении на родната сатира Радой Ралин, Йордан Радичков, Петър Незнакомов и други

Макар нито един от авторите да е сред живите, произведенията им звучат изключително актуално и в наши дни. Показват, че нищо не се е променило, историята е един повтарящ се кръговрат, само теченията и стиловете се менят. Набляга се на социални, политически и битови теми от близкото и далечното минало. Актрисите държат много на автентичния български език, който в цялостта си е забравен. По този начин четенето е не само едно забавно литературно преживяване, но и съживяване на фолклора ни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?