Маримбата на Василена Серафимова звучи в Балабановата къща

Една от най-търсените перкусионистки в света е българка и се казва Василена Серафимова! От години живее в Париж и представя изкуството си на сцените по целия свят. На 30 юни с неин рецитал продължава международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който представя изключително силна програма в пролетното си издание. В концерта ще бъде осъществена и световната премиера на “Концертна пиеса за маримба” по поемата “Изворът на Белоногата” на Петко Р. Славейков на изтъкнатия български композитор Румен Бояджиев – син. 

Василена Серафимова завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в родния си град Плевен, Висшата Консерватория за музика и танц в Париж, специализира в „Джулиард Скуул” в Ню Йорк. Носител е на високи отличия от международни конкурси, сред които Голямата награда от „Музиката и земята” – София, Втора награда от Международен конкурс за маримба в Париж (2006), Втора награда на ARD – Мюнхен (2007), Първа награда от Петия световен конкурс за маримба – Щутгарт, Германия (2008). Има записи в БНР, Националното радио – Словакия, радио „Франс мюзик”, Националното радио – Мюнхен. 

Отличена с „Млад музикант на годината’ 2008” в България, перкусионистката заслужено получава и наградата на музикалната критика от XVIII Централноевропейски музикален фестивал в Словакия. През 2014 Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно, заедно с Тома Енко, е първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди „Victoires de la Musique Classique”.

Изявява се като солист, камерен изпълнител, оркестрант, артист в театрални и аудиовизуални спектакли, музикален театър. Изнася солови рецитали и майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, Азия. Последният ѝ концерт-спектакъл, наименуван T I M E съчетава акустична и електронна музика с видео и светлинни ефекти на Жулиан Пулен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?