Мариан Бачев: Показваме не само бастунчето и мустачките, но и харизмата на Чаплин

Всеки жив човек се възхищава или се е възхищавал в даден момент от таланта на може би най-великия артист за всички времена - Чарли Чаплин. Мъжът, който, без да говори, казваше повече важни неща, отколкото може да чуем за цял живот. А когато проговори във „Великият диктатор“, постави света в мълчание.

Това лято мюзикълът „Чаплин“, поставян на сцената на Бродуей, има своята премиера и в България. Основни виновници за това са Държавна опера - Варна, режисьорът Борис Панкин, диригентът Страцимир Павлов, хореографът Анастасия Неделчева, сценографът Константин Гарнизов, костюмографът Розина Макавеева и актьорът Мариан Бачев, който ще се превъплъти в Скитника.

В Пловдив мюзикълът гостува на 3 август. Той ще се играе на Античния театър, а броени дни преди това разговаряме с Мариан Бачев, за да ни запознае с предизвикателствата да съживиш една икона на киноиндустрията.

Опитвам се да работя като лекарите - концентрирано, конкретно, както към живота и здравето на хората

Ще има прийоми на нямото кино, но те са съчетани с театрална игра и заснети кадри от филмите

- Г-н Бачев, мюзикълът по някакъв начин ще се докосне ли до нямото кино? Вашият Чаплин безмълвен ли ще е?

- Освен песните, които са задължителен елемент при мюзикълите, ще има и диалог. Спектакълът разказва за живота на Чарли Чаплин от деветгодишна възраст до момента, в който от Филмовата академия му връчват почетен Оскар.

Да, ще има прийоми на нямото кино, но те са съчетани с театрална игра и заснети кадри от филмите. Хореографията е изключителна. Дело е на Анастасия Неделчева, която играе и танцува с нас на сцената. Имаме и над 130 костюма, които направи гл. ас. д-р Розина Макавеева.

Зрителите ще видят и един прекрасен превод на песните, които за първи път ще звучат на български език благодарение на Даня Доганова и Борис Панкин.

- Откъси от кои филми на Чаплин ще видим на сцената на Античен театър?

- Зрителите ще видят по-скоро фрагменти от „Великият диктатор“, „Хлапето“ и „Светлините на града“.

- Успяхте ли да се стиковате с Варненската опера и с режисьора Борис Панкин? Споделяте ли обща визия за гениалния Чарли Чаплин?

- Това е третият мюзикъл, който създаваме с Държавна опера - Варна, така че работим в пълен синхрон и сходна представа за естетиката на жанра. И при „Чаплин“, както и при „Да пееш под дъжда“ и „Чикаго“, не се наложи някой да се пренастройва.

Когато нещо е добро, то не се поправя, просто се оставя да работи.

С Борис Панкин работим заедно от 22 години. Имаме над 10 мюзикъла, два от които в Драматичен театър Пловдив - „Синева“ и „Оркестър без име“, и „Човекът от Ла Манча“ с Държавна опера - Пловдив. С него се работи лесно, бързо и най-важното -  ефективно.

 

 

- По какво се различава отговорността, когато играеш художествено измислен персонаж и когато играеш реална личност, при това добре позната на обществото?

- Аз гледам да не се замислям за този тип отговорност, защото художественият почерк също е важен. В мюзикъла има биографични данни, но и художествена фикция, която роднините и наследниците на Чарли Чаплин са одобрили. Опитвам се да работя като лекарите - концентрирано, конкретно, както към живота и здравето на хората. По същия начин влагам своя певчески и актьорски талант към образа с цел да го представим по възможно най-добрия начин заедно с всички колеги на сцената.

- Има ли моменти, в които се страхувахте от имитация?

- Над 90% от мюзикъла разказва историята на Чаплин извън филмовата му кариера. Много хора не знаят как изглежда той извън ролята му на „Малкия скитник“. Да, постарали сме се да напомним за типичните му визуални елементи, като бастунчето, бомбето и мустачките, но имитацията е по-скоро в хореографската част. В житейската част на съдбата му - четирите му жени, 11 деца, гоненето му от Америка и връщането му, за да получи Оскар - всичко това съм интерпретирал, както съм го почувствал.

- Кой е вашият любим филм на Чаплин и защо?

- Не мога да кажа с точност, защото всеки върви по различна емоционална линия. И „Треска за злато“, и „Хлапето“, и „Модерни времена“, както и първият му говорещ филм „Великият диктатор“ носят различни послания. Особено „Великият диктатор“, който показва за първи път политическите му виждания и вярванията му като хуманист.

- Чарли Чаплин е актьор, който без думи успя да разсмее и да просълзи цял свят. Днес и с милион думи не можем да постигнем същото.

- Смятам, че в момента светът изживява една криза по отношения на това, че липсват лидери в световен мащаб, които да го поведат напред. Всичко е обърнато, всичко е много по-консуматорско. Намираме се в тежка социална, политическа и емоционална криза - до голяма степен заради модерните технологии.

Но вярвам, че ще преживеем този катарзис и ще се родят лидери, които да ни насочат в правилна посока. Нужна е повече любов и живо съпреживяване. Затова и театърът е толкова ценен, вместо киното, електронните игри и прочее. Затова и театрите са пълни, защото хората имат нужда от живия контакт.

Също е факт, че има много добри актьори, но малко са онези, които притежават и харизма, която ти въздейства по специален начин, както успя Чарли Чаплин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мариан Бачев

Мариан Бачев

04.08.2020 | 12:25

Абсолютно сте прав! И аз не го гледах! А тоз Мариан Бачев - знаеш ли как го храня у фейса!

Отговори
0 0
ТРОЙНИ  "ИНТЕРВЮТА"  НЕ МОГАТ ДА ЗАМАСКИРАТ  ...МЕНТЕ

ТРОЙНИ "ИНТЕРВЮТА" НЕ МОГАТ ДА ЗАМАСКИРАТ ...МЕНТЕ

01.08.2020 | 21:44

Два часа да ми се ...оправдава тоя дундьо, не мож' ме излъга да си купя билетче да му изгледам междуселскиО "мюзикъл" (сиреч, оперетка по американЦки фместо истинска виенска...!). Като го гледам =нищо общо чичето няма с ЧАРЛИто, много по-весело е да си кликна на някое видейце. А който иска - нека иде да му се гъчка на представленийцето (ОПАСНО ЗА Ж***ТА!)

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?