Следвайте ни

Малкият Борис Дюлгеров ще свири в Royal Albert Hall

viber icon

Децата са отражение на нашите действия. Чрез тях виждаме дали сме направили грешка, а ако те се развиват нагоре, значи сме свършили добра работа. Казват, че вкусът се формира спрямо семейната среда. Осемгодишният Борис Дюлгеров расте в семейство, в което лошият вкус не е на почит. От невръстна възраст се докосва до магията на класическата музика и по-конкретно до тази, излизаща от струните на пианото.

Пианото е инструмент с неземна красота. Много ми влияеше като малък. Слушах постоянно музика от пиано и поисках от мама да ме запише на уроци. За мен е голяма гордост да свиря класическа музика.“, казва талантливото дете.

Така преди три години се озовава в школата по пиано към Народно читалище „Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“. Преподава му Росица Грозданова, която е обучила не един надарен талант. Тя бързо забелязва вродената дарба на Борис и започва да работи по-сериозно с него.

Още на втората година предизвикателствата с по-сложни пиеси са на лице, а първите награди от музикални състезания не закъсняват.

Борко е много борбено и амбициозно момче. Сам си поставя цели, аз само му помагам да стигне до тях. Той обича да се изправя срещу по-големи деца от него. Да ги настига и дори надминава. Полага много усилие и труд, за да изпълни тези си цели.“, споделя музикалният педагог.

Състезателният характер на Борис се подхранва ежедневно, поради което не пропуска да се включи в повече международни конкурси. От всички си тръгва с престижни награди, а част от тях са Първа награда и Международна награда Кипър от конкурса за непрофесионалисти на името на Андрей Стоянов, провеждащ се веднъж на две години в читалище „Андрей Стоянов“ в София. След победата заминава в Кипър за два концерта – един в зала „Кастелиотиса“ в Никозия за националния празник на България и един в Пафос. След втория концерт бива похвален лично от културното аташе на Англия.

Друго специално отличие е от Viva piano в камерна зала „България“. Там пловдивчанинът печели Първо място и награда от Съюза на българските композитори за „Най-добра интерпретация на българско произведение“.

В Пловдив Борис Дюлгеров участва на „Орфееви таланти“, където е най-малкият в неговата възрастова група. След това грабва Първа и Специална награда в конкурс в читалище „Христо Ботев“.

В последствие идва идеята за участие в онлайн конкурс във Виена – „Grand Prize Virtuoso”, където участват деца от музикални училища от 43 държави. Борис представя читалището и получава Първо място и покана да свири в Мюзикфрейн в австрийския град.

Последният успех на малкия пианист е Първа награда на Международния музикален конкурс „London Grand Prize Virtuoso“. Тя носи със себе си невероятния шанс да свири в „Royal Albert Hall“ в Лондон в средата на месец април.

Не се притеснявам, когато се изправям срещу по-големи деца от мен. Повтарям си, че ще успея да се справя, което ми помага и с публиката. Тя ме въодушевява! Австрия е много по-музикална държава от България. Там много повече наблягат на класиката.“, допълва Борис.

Най-голямата мечта на пловдивчанчето е да стане пианист. Пробвал е да композира собствена музика, но за сега в домашни условия. Учи в Арменското училище и не желае да се прехвърли в Музикалното, защото иска да продължи да свири само и единствено с г-жа Грозданова. Въпреки това нека не забравяме, че Борис е дете. Безгрижните дни не са му непознати и макар да отделя много време за свирене, не забравя уроците и игрите. Стреми се да съчетава всичко, така че да се издига в музиката, но и да поддържа добри оценки. Връстниците му го подкрепят, обича да кара колело, но майка му се шегува, че много пази да не нарани ръцете си. Обича да ходи в Пловдивската опера, а един от любимите му спектакли е на Георги Черкин, в който свири Чайковски и Григ.

В школата не изискват да се работи само върху техниката, а върху емоцията и личната интерпретация на всяка душевност, различната гледна точка.

В музиката, за разлика от точните науки, може да има много правилни решения, не само едно. Смисълът, който всеки изпълнител влага, прави произведението уникално. Това е силата на музиката. Често наблюдавам по конкурси как голяма част от децата свирят едно и също произведение. И то звучи по толкова различни начини, колкото деца са го изсвирили. Техниката е част от израза, с който предаваме емоцията.“, подчертава Росица Грозданова.

Едно от първите стъпала на съвместната работа между малчуганите и школата е изграждането на доверие. Дори завършилите не забравят читалището и организират общи концерти. Събират се от цяла Европа, прибират се у дома и пак се връщат към детските години, като така дават пример и на малките им последователи от школата.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?