Лекция №1 за народното творчество довечера в Драмата

Хубаво е в това смутно време някой да ви чете лекции. Ако искате това да се случи с вас, превивайки се от смях, то задължително посетете "Лекция № 1 за народното творчество" - авторски спектакъл на Камен Донев довечера на Голямата сцена на Драматичния театър в Пловдив от 19 часа.

Ето какво казва творецът Камен Донев за своята лекция:

Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното, а обратното - да го направи по-хубаво. Просто като боб.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кич се разпознава под всяка форма

Кич се разпознава под всяка форма

19.04.2021 | 15:02

Този е мимикрия на азис

Отговори
1 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?