Кръщават улица на царя на кларинета в с. Войсил

Прочутите записи на Георги Коев-Гогето бяха изкупени и издадени в компактдиск от канадския фолклорист Ив Моро

Жители от село Войсил организираха подписка, която ще внесат в община „Марица“ с предложение една от улиците с №15 да бъде кръстена на прочутия народен музикант Георги Коев-Гогето. Инициативата е на д-р Георги Карагьозов, който живее на тази улица и боготвори музиката на самобитния кларнетист. Гогето е роден в пазарджишкото село Мало Конаре на 23 януари 1910 г. По повод на 111 г. от рождението на музиканта д-р Карагьозов е получил съгласието на всички свои съседи тази войсилска улица да бъде прекръстена. Мотивите са, че на нея живеят родственици на Георги Коев - брат му Петър Дъбов и сестра му Янка Мичева, която е била осиновена от дядото на Карагьозов.

Навремето известният кларнетист е бил почетен гост във Войсил и щом идвал по празници, оставал за  цяла седмица. Задължително носел със себе си кларинета и кавала и веселял местните.

"Спомням си как Гогето се качваше на една висока тераса и започваше да свири, а долу хората от всички махали се събираха да го слушат. Тогава през 60-те години още нямаше уредби, микрофони и усилватели, всичко беше натурално и истинско, разказва д-р Карагьозов. Самият той е бил активен читалищен деец, организатор и ръководител на голям народен хор, който е печелил все призови места от фестивали и надпявания.

За най-големите сватби и войнишки изпращания във Войсил, Цалапица, Бенковски и Съединение бил спазаряван оркестърът на Георги Коев, а местните хора отлагали сватбите с месеци, само и само той да свири. Последната сватба, на която той се изявил във Войсил, била през 1979 г. на братовия му син Георги Дъбов. Цялото село се събрало да го слуша, защото освен че свирил, и превъзходно пеел. Имал обичай от време на време да сипва ракия с шишенце в кларинета си, за да изкара по-хубав тон. А накрая обявил пред всички, че това е последната му сватба, защото вече се чувства уморен и нямал сили да свири с часове. Близките и сватбарите го изпратили със сълзи на очи.

Три години след това Георги Коев починал, а неговата музика продължава да звучи от стари касети и дискове. Преди известно време фолклористът Ив Моро от Канада издири и откупи всички записи на Георги Коев от фонда на националното радио, „Балкантон“ и Радио Пловдив, като ги събра в специален компактдиск с книжка за живота му. Това са 24 мелодии на хора и ръченици, като най-известните са „Конарска трапеза“, „Криво пазарджишко хоро“, „Голямоконарска ръченица“, „Черногоровска трапеза“, имитация на гайда с кларинет и много други.

Вече една от улиците в град Съединение носи името на Георги Коев, а сега и в село Войсил ще има такава. Преди години в родното му село Мало Конаре поставиха паметна плоча с лика му на входа на читалището.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?