Класическа музика на открито в "Капана" от пловдивско трио

В творческия квартал "Капана" ще се проведе първият по рода си Камерен концерт с класическа музика на открито. В него ще участват Йоан Балджиев - пиано, Момчил Енчев - цигулка и Йордан Вичев - виолончело, и тримата изявени солисти и концертиращи музиканти, родом от Пловдив.

В програмата ще звучат камерни пиеси за пиано, цигулка и виолончело от Моцарт, Бетовен, Глинка, Франк, Шопен и др. Концертът ще се проведе на предварително изградена за целта сцена, снабдена с роял на ул. "Абаджийска" 8a на 14 август от 20:30 часа. 

Проектът е със собствено финансиране, като има за цел да популяризира класическата музика сред хората, достигайки по най-прекия път до тях. На място ще бъдат поставени кутии за дарения, средствата от които ще отидат за финансиране бъдещото обучение на младите музиканти, участвали в концерта. Концертът се провежда с разрешението на Община Пловдив.   

Йоан Сребринов Балджиев е роден в Пловдив на 17.03.1994. Още едва три годишен започва да взема уроци по пиано в детската градина, която посещава. По-късно става ученик на музикалното училище  „ Добрин Петков”  Пловдив. Бил е многократно отличаван по време на ученическите си години, включително и с грамота „За изключителни постижения и достойно представяне на таланта на българската младеж”, връчена му на специална церемония от президента на Република България на 8 май 2006г. 

Йордан Любомиров Вичев е роден на 12.12.1997 г. в град Пловдив. Започва да свири на виолончело от 5 годишна възраст, а година по-късно е приет  в НУМТИ "Добрин Петков" в класа по виолончело на Юлия Марковска. Завършва през 2016г. и бива награден с грамота за активна концертна дейност от ръководството на училището. През годините участва в множество концерти като солист, водач-оркестрант и част от камерни състави в България и чужбина. 

Момчил Енчев е роден в град Пловдив в семейство на музиканти - дългогодишни преподаватели в НУМТИ "Добрин Петков" и АМТИИ "Асен Диамандиев". От пет годишна възраст свири на цигулка като ученик на детската музикална школа към училището. След спечелването на конкурса "Добрин Петков" получава стипендия за обучение в частния колеж по изкуствата "Idyllwild Arts Academy" в Калифорния - САЩ. От петнадесетгодишна възраст попада в американската образователна система. До завършването на средното си образование натрупва богат музикален опит и познания относно традициите на българската и американската цигулкови школи. Многобройните концерти, спечелените наши и международни конкурси и мястото му на концерт - майстор в учебния оркестър, както и живота му сред космополитното многонационално общество на Idyllwild Arts Academy му дава незаменим музикален и социален опит. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?