Как актьорът Викенти влезе в Комедия Дел Арте

Младият Даниел Михайлов участва в индийски и руски филми, любимата му постановка е „Безобразна комедия", в която играе с още трима колеги.

Даниел Михайлов, по прякор Викенти, е родом от село Момина клисура, но от четири години живее в Пловдив. Изучава актьорство за драматичен театър към ПУ „Паисий Хилендарски", последен курс, в класа на проф. д-р Александър Илиев и асистент Зоя Капон.

Прякорът Викенти се предава от поколение на поколение. Дядо му е носел благозвучното име. То е станало нарицателно за баща му, а сега и за него. Младият мъж се надява да продължи традицията и в бъдеще. Навлиза в изкуството през училищните години - участва в училищни постановки, извънкласни дейности, води тържества, пее, танцува, а след гимназията учи и народни танци. Преди да стигне до Пловдив обаче, Даниел е учил един семестър в Нов български университет, но поради семейни проблеми прекъсва. Същата година кандидатства в Пловдивския университет и го приемат.

„В НБУ работят страхотни професионалисти, но системата е по-различна. Не е толкова съсредоточена към актьорското образование, защото са вкарани и общообразователни, и задължителни училищни предмети, като български и английски език, информационни технологии. Освен това всяка година преподавателите се сменят, което не ми допадна. В ПУ специалността се развива, а кандидатите се увеличават", казва талантът.

Според него не е важно дали един преподавател е известен, или не. Важно е да притежава нужните качества и подход. За разлика от другите курсове, техният създава камерни представления с цел среща с публиката още от I-ви курс. Засега имат 30 премиери, очакват да излязат още пет. Играли са из цялата страна -Разград, Русе, на карнавалния фестивал в Габрово. През 2019-а са поканени във Виенския университет за представление по случай 125-годишнината от българо-украинската дружба. Седмица по-късно посещават шестдневен уъркшоп в Италия, където със студенти от Естония, Русия и Италия разработват мащабен уличен спектакъл. Предстои заминаване в Сардиния по програмата "Еразъм". Там ще карат актьорска практика от два месеца. 

Любимите постановки от университета на Викенти са „Безобразна комедия", в която играе с още трима колеги, и „Сентрал парк Уест". Извън университета е участвал в реклами, в индийски и руски филми, води бизнес партита, включва се в коледните и мартенските кампании на детски театър „Чар". В свободното си време се занимава със строителство, за да се издържа.

Пътят към успеха е труден, но на Даниел му се отварят шансове, които идват веднъж в живота. Миналото лято той се включва в трупата на французина Карло Бозо - най-добрия преподавател в света в стила Комедия Дел Арте. Всичко се случва, когато трупата гостува в Созопол. Заради изтекла лична карта се наложило да върнат един от актьорите. Бозо се свързва със своя бивш ученик Александър Илиев и той му препоръчва Викенти. На следващия ден заминава за морето. Така се превръща в единствения българин, участвал в трупата му.

Иска да запише рап в студио

Освен актьорската професия Даниел си пада по рап музиката. Пише собствени текстове, включва се във фристайл батъли, а някой ден иска да влезе и в студио. Голямата цел е киното, която обаче не изключва театралната сцена. Поради тази причина ще запише магистратура по режисура. Смята, че основният проблем е ниският бюджет, който държавата отделя за филмите. За миналата година 0.20% отиват за култура. За сравнение, в Швейцария са се отделили 5.1% за култура. Шуробаджанащината също трябва да престане, защото на младите не им се дава шанс.

Пробва се и в политиката

Даниел Михайлов има и интерес в политиката. На последните избори се кандидатира за общински съветник на Община Белово, но не му достигат два гласа.

„От малък имам възгледи за управлението на национално и местно ниво. Смятам, че младите хора трябва да са политически заинтересовани, защото, ако не гласуват, нищо няма да променят. Искам да помогна на селото и общината си, защото има какво да предложим на България. На хубаво място сме, река Марица и централната жп линия минават наблизо, а проблемите ни са много. Туризмът не се развива, инфраструктурата е в окаяно състояние, няма спортни зали и площадки за младите", заявява Даниел Михайлов.

Пет дена на сцена

След дипломните спектакли целият курс от университета заминава на фестивал във Версай, след него на фестивал в Сиракуза, а накрая в Удине. Курсът организира и непрофесионален театрален маратон, който се казва „Три дена на сцена". През 2020-а предстои да се разшири на „Пет дена на сцена". Фестивалът ще се проведе в Учебен театър на ПУ и ще се играе от сутринта до вечерта, като участие ще вземат и студенти от другите актьорски академии и театрални школи.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?