Следвайте ни

Изложба показва страстта на траките по цинобъра

viber icon

Нова изложба в Археологическия музей ще покаже страстта на траки и римляни към червения цвят – царския цинобър.

В нея ще има богата колекция от илюстрации на гробни дарове, архитектурни елементи, съоръжения и стенописи от античността, където се вижда използването на цинобър. 

Изложбата ще бъде открита утре и ще продължи до 31 май. Тя носи името „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“. 

Тя разглежда цветовете и в частност „червеното“ като универсален за всички култури цвят в периода между V в. пр. Хр. – VI в. сл. хр.

Цинобър е скъп пигмент от групата на живачните бои, т. нар. „царски цвят“, със силна двойствена символичност,  като още от древността са известни „магичните“ му свойства.

Древните са го считали за медиатор между световете. От една страна се свързва с сакралното и божественото, но от друга страна – със светското и със „забраната“, защото е бил забранен за определени социални слоеве. 

Такава цветова украса говори за финансови възможности и висок социален статус.

Още в древността са били известни и свойствата му – при нагряване до 100° червеният цвят цинобър се превръща в черен, но след охлаждане отново се възвръща.

На територията на България са изследвани множество сакрални градежи, в които има цветова украса, но на много малко от тях са проучени използваните пигменти. 

Изложбата представя проучените и изследвани гробници от V в. пр. хр. до с. Чернозем, Пловдивско, гробниците в Казанлъшко, Стрелча, Старосел, Александрово, Свещари, Хисаря, София и Ямбол. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?