Излъчват онлайн филми, селектирани за награда LUX

Два от най-харесваните и коментирани филма от селекцията за филмовата награда на Европейския парламент LUX за 2019 г. ще бъдат излъчвани онлайн от 30 септември до 15 октомври 2020 година в рамките на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест – есен. Бюрото на Европейския парламент в България се включва във фестивала с „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и „Медена земя“. Достъпът до филмите е свободен на платформата на 24 София Филм Фест - есен - online.siff.bg, като броят на свободните излъчвания е ограничен. 

В ситуацията на пандемия от коронавирус, променила начина, по който се реализират всички културни инициативи, целта на обединените усилия на София Филм Фест и Бюрото на ЕП в България е част от стойностните филми от селекцията за наградата LUX да стигнат до възможно най-широка публика. Чрез онлайн платформата на фестивала зрители от цяла България ще имат възможност да видят свободно два от най-обсъжданите европейски филма през 2019 г.

Наградата LUX на Европейският парламент е създадена преди 13 години като инструмент за подкрепа на разпространението на европейски филми. От тази година любителите на киното ще участват пряко в избора на победител, а партньорство с Европейската филмова академия ще подпомага достигането на филмите до повече европейци.

За филмите:

Носителят на наградата LUX на Европейския парламент за 2019 година „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019) на Теона Митевска разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

„Медена земя“ (Северна Македония) на Тамара Котевска и Любомир Стефанов триумфира през 2020-та с две номинации за Оскар. Историята пренася зрителите в запустяло кътче на Европа, където една жена се грижи за пчелни семейства – реалност, съвсем различна от задъханото ежедневие на високотехнологичния ХХI век. Във фокуса на филма е една от последните майсторки-пчеларки Хатидже Мурадова – тя и възрастната ѝ майка, прикована на легло, са единствените жители в изоставеното македонско село Бекирлия. Двете живеят примитивно в къща от кирпич, без електричество и течаща вода, ала в хармония с околния свят – половината от меда на пчелите Хатидже оставя за тях в стремежа си да върне баланса в „медената земя“, докато едно многодетно семейство не се заселва в близост. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?