Издават първа книга за българската техника

"Голяма книга за българската техника" (изд. ,,Българска история") е първото по рода си издание по технологична история на България. По популярен и четивен начин, чрез текст и много снимки книгата проследява развитието на произвежданата у нас най-разнообразна техника, започвайки от първите години на ХХ век, та до началото на 90-те.

Присъстват телевизор от 1901 г., аудио техника и радиоприемници, телефони, автомобили, електромобили и тролеи, домакински уреди, космическа техника, компютри (вкл. и пловдивският ,,Пълдин 601") и какво ли не още.. В над 200 страници голям формат са събрани над 500 илюстрации и много текст, за да се онагледи развитието на българската техника.

Технологичната продукция от Пловдив заема много важно място в книгата, защото от този град идват забележителни неща - като невероятната спортна кола ,,Булгаралпин" от 1967, кото донася на България най-славните мигове в автомобилния спорт, а също така подробно са разгледани различните видове компютърна периферия - принтерите Бултекст, запаметяващите устройства на магнитна лента, а също и други интересни технологични изделия, произвеждани в Пловдив. 

Автор на книгата е Антон Оруш, колекционер и изследовател на българската техника. Поддържа най-голямата колекция в тази област (над 400 апарата) и е създател на Sandacite.BG - Българският портал за стара техника. Неговата цел е да запази историята на българската техника и да я спасява от унищожение.

Срещата с автора ще бъде тази събота във Verona Conference Hall - ул. "Иван Вазов" № 33 в събота, 25 януари, от 14:00 ч. (сградата срещу Народната библиотека). Входът е свободен.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
paul

paul

27.01.2020 | 05:36

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?