Индонезия гостува на Пловдив през юни

Поредица от събития, планувани за следващите месеци в Пловдив, резултат от сътрудничеството между Община Пловдив и Посолството на Индонезия в София, бяха дискутирани по време на работна среща, която се състоя днес в Дома на културата „Борис Христов“. От индонезийска страна участваха Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид, Посланик на Индонезия в България, г-н Захир Судаджат, Министър-съветник, политически въпроси,  г-н Бахана Бара, втори секретар икономически въпроси, г-жа Аиша Фаузия, трети секретар социални и културни въпроси, г-н Калоян Стоянов, отдел социални и културни отношения, г-н Акса Аншари, отдел икономически отношения, както и сътрудници от посолството. 

От българска страна, домакини бяха г-н Пламен Панов - заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“, г-н Илия Кирчев - Заместник-кмет „Финанси, здравеопазване, стопански дейности и екология” и г-жа Елена Кантарева  - заместник-директор на ОИ „Старинен Пловдив“, художник-реставратор, доцент във Факултет „Изобразителни изкуства” при АМТИИ – Пловдив. 

Това е втора визита в Пловдив на делегация, водена Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид. По време на предишната през ноември, Посланичката се срещна с Кмета на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кметове и обсъди възможностите за бъдещо сътрудничество.

Днес, по покана на индонезийските гости под тепетата пристигна и Жасмина Цветанова – ученичка в професионална гимназия „д-р Асен Златаров“ Видин, която участва в тазгодишната инициатива „Посланик за един ден“ и нейната учителка Ели Янакиева.

Обсъдени бяха теми, свързани с подписването на споразумение за сътрудничеството между Джогджакарта и Пловдив, гостуване на изложба на артефакти от Индонезия, възможностите за сътрудничество между музеи на двата града, за обмяна на опит и сътрудничество в областта на реставрацията на културно наследство и сгради, провеждането на икономически форум в Пловдив, сътрудничеството между университети на двата града и обмен на студенти и преподаватели. Сред темите бе и предстоящ концерт с участници от Индонезия, който ще се проведе на 4 юни на Античния театър на Пловдив.

Заместник-кметът Пламен Панов разказа на гостите за мрежата от побратимени с Пловдив градове, в която са включени разнообразни по мащаб, културни особености и интереси и приоритети градове от цял свят.  „Ние сме отворени и искаме да разгърнем този процес с още по-голяма сила. Разбира се, за целта е нужно да пристъпим към началото на процедура, която се финализира с решение на Общински съвет“ каза заместник-кметът, който също така разказа за разнообразните профили в пловдивските висши учебни заведения  и добрите практики за обмен на студенти и преподаватели.  „Ние имаме традиции в такава размяна с Китай, отворени сме и подкрепяме тези тенденции в образованието“, допълни още Пламен Панов.  

Паралелно с организацията на събитието на 4 юни, започва подготовка на голяма изложба с експонати от културното наследство на Индонезия, която ще включва произведения от текстил, бижута, археологически артефакти. Откриването на изложбата се планира за 3 юни.

Заместник-кметът Илия Кирчев запозна членовете на делегацията с бизнес профила на града и възможностите за провеждане на различни по мащаб и профил събития и параметрите на бъдещо сътрудничество. През юни в Пловдив ще пристигне и бизнес делегация от Индонезия с цел осъществяване на преговори за бъдещи инвестиции и икономическо сътрудничество. В разговора Илия Кирчев очерта и някои важни акценти, свързани с потенциалния подбор на подходящи участници от страна на двете страни. 

След протоколната размяна на подаръци и общата снимки, домакини и гости тръгнаха на обиколка из забележителностите на Стария град, като посетиха и двете най-нови зали за изложби в Пловдив – „Капана“ и „2019“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?