Следвайте ни

Богородица спасява от коронавируса

viber icon

Художникът Диан Костов подари икона на „Пирогов“ – болницата с най-много заразени медици

Когато през октомври миналата година художникът Диан Костов представя своя проект „Кой си ти“ на 12-ото световно биенале на съвременното изкуство във Флоренция, не предполага, че 4 месеца по-късно творбата му ще се окаже пророческа.

Въпросите, които задава в инсталацията си: „В какво вярваш?“, „От какво се срамуваш?“, „Към какво се стремиш?“, и призивът „Погледни вътре в себе си“, прозвучаха актуално в свят, изправен пред предизвикателството COVID-19. Иконата „Света Богородица закрилница“, която Диан нарисува във време на пандемия и подари на медиците от „Пирогов“, добавя още един въпрос към концептуалната творба: „Накъде отиваш?“.

„Още първите дни след избухването на епидемията си дадох сметка, че такова изпитание не се е случвало не само на нас, но и на нашите родители. Единствено преживелите войната са изпитвали нещо подобно“, разсъждава зографът. По думите му, коронавирусът е урок за душите ни - за това, че можем да живеем и с много по-малко от това, което сме свикнали да притежаваме. „Всички удобства, които ни се струваха много важни, се оказаха незначителни.

Няма вече Гучи и Версаче, 3 коли, пет телефона и екскурзии до екзотични дестинации. Дори да мислим, че сме велики, вирусът не се интересува от това. Той коси наред богати и бедни, силни и слаби“, казва Костов.

В дните на изолация той решава да изпише икона, а ако тя се получи силна и въздействаща, да я дари там, където има най-голяма нужда от нея. „Стана бързо и с голямо вдъхновение. В центъра е ситуиран вирусът, през който минава ритъмът на сърцето. Обграждат го пет ръце, символ на петте континента, на които върлува заразата, както и на заедността, с която ще застанем срещу нея“, обяснява зографът. Света Богородица майчински е прегърнала Земята, а два ангела я подкрепят от двете страни.

Творбата в специално изработено за целта ковчеже и с рамка от махагон е поднесена на болница „Пирогов“ преди дни. Дарението приема лично зам.-изпълнителеният директор проф. Николай Габровски.

Художникът уточнява, че творбата му е подарък не само за лекарите в лечебното заведение, а и за медицинските сестри, санитарите и всички доброволци. Тя е и послание за вяра, надежда и упование за медицинските лица в цялата страна, а и по света.

"Лекарите са героите на нашето време. Те застанаха със смелостта и професионализма си срещу заразата, не се отказаха да ни протегнат ръка. В предишни години не получаваха нужното признание от обществото, но с настъпването на епидемията оценихме техния професионализъм", убеден е художникът. За новаторската си творба той е инспириран именно от Богородица, тъй като тя е най-големият застъпник за човешкия род пред Господ, символ е на майчинството и любовта. Неслучайно толкова много манастири носят нейното име, казва Костов.

Според него коронавирусът е изпитание за човечеството, извадило на показ позабравени страни от душевността ни - като чувството за съпричастност и подкрепа. В условията на дистанция оценихме, че имаме нужда от човешки допир - именно защото не ни беше позволено да го усетим, смята зографът.

Посланието му е да си дадем време да погледнем навътре в себе си, да разберем от какво се нуждае душата ни и да преосмислим съвестта си.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Светломир Пенев

23.05.2020 | 12:56

Това не е канонична икона.Осветена ли е?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?