Художниците Роман Гуманюк и Иванна Шмелева: Красотата на света не може да бъде унищожена!

Съпрузите художници от Киргизстан  Роман Гуманюк и Иванна Шмелева посветиха поредната си изложба „Живата Земя или Планетата на хората“ на борбата срещу коронавируса. Експозицията беше открита на 26 ноември в столичната галерия ЛИК на ул. "Лайош Кошут" №37 с участието на шахматен клуб „Блиц“, чийто председател е Симеон Стоичков. 

Роман Гуманюк има 40 самостоятелни изложби в музеите и галериите на България, Италия, Франция, САЩ, Украйна, Казахстан, Беларус, Киргизстан и в други държави. През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. 

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер.  Участник в различни  конкурси и изложби. Притежател е на диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика. През 2014 г. представи в Националния музей на изобразителното изкуство в Бишкек авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“, на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата се проведе със съдействието на българско общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО. В България авторката организира 9 самостоятелни изложби. 

- Какво Ви вдъхнови да покажете изложбата „Живата Земя или Планетата на хората“ в тези тежки времена?

- Роман Гуманюк: Силно ни разтревожи ситуацията с коронавируса.

- Иванна Шмелева: И ние, като художници, решихме да му се опълчим с изкуството си и да направим тази изложба въпреки всичко!

 - Експозицията е посветена на две култови личности – на великия грузински поет Шота Руставели и на знаменития френски писател и пилот Антуан де Сент-Екзюпери. Защо? Защо именно на тях двамата?

 - Роман Гуманюк: Екзюпери в своите творби призовава за защита на Земята, тъй както Малкият принц се грижи за своята планета.

- Иванна Шмелева: Шота Руставели е обожавал Грузия и тази любов към родната земя живее в творбите му и до днес. 

- Какво е посланието в творбите ви? На вашите Роман, и на картините на Иванна?

 - Роман Гуманюк: Това послание е като на всеки художник - погледнете и помислете и ако ви очарова, значи нещо се е получило. Но като цяло - вижте колко красив и прекрасен е този свят.

- Иванна Шмелева: И не можете да позволим да загубим тази красота, няма как да не се противопоставим на факта, че всичко може да бъде унищожено за миг, можем да то опазим всички заедно, с единство, изправяйки се рамо до рамо. 

- Не се ли опасявахте да откривате изложба по време на пандемия?

 - Роман Гуманюк:  Нашата изложба е насочена точно срещу пандемията.

- Иванна Шмелева: Ако всички се изпокрият, няма да избегнат вируса от това, че са се скрили. 

- Как според Вас ще се отрази обстановката на хората на изкуството?

 - Роман и Иванна: Това със сигурност ще засегне всички, особено с още по-нарастваща поява на вируса. И това ще се отрази не само на хората на изкуството, но и на всички хора като цяло. Някои ще решат, че трябва да се крият още повече. Други ще решат, че трябва да се направи нещо, а те вече правят нещо и дори казват, че са го направили, но какъв ще бъде резултатът е неизвестно. 

- Вие сте семейство художници, което не се среща често. Не се ли конкурирате  помежду си? Как си делите темите и трибуната на изяви?

 - Роман и Иванна: Работим по интегрални тематични експозиции, независимо дали става въпрос за наши индивидуални или съвместни изложби, както е сега. И тонът на всички тези изложби задава нашият художествен уредник, куратор на абсолютно всички наши изложби - Вадим Сергеевич Гуманюк.

 - От кога сте семейство? 

-Роман Гуманюк: На кратко – от 10 години.

-Иванна Шмелева: Заедно сме от началото на първите ми самостоятелни изложби.

 - Кога пристигнахте в България, какво ви доведе тук?

- Роман и Ивана: За първи път дойдохме в България през 2010 година. В България ни доведе желанието ни да видим повече от света. Хареса ни и останахме тук.

- Има една народна мъдрост, че „художник къща не храни“. Двама художника под един покрив „хранят ли къщата“? По стабилен ли е покривът над главата им?

 - Роман и Иванна: Ние се препитаваме и живеем от нашите картини и изложби. Да, и двамата сме художници, това е основната ни и единствена дейност, дори нашият арт-куратор, също е художник. 

- Вашето пожелание към хората, към онези, които независимо от епидемичната обстановка ще посетят изложбата и ще прочетат това наше интервю!

- Роман и Иванна: Пожелаваме да се вгледат внимателно и по-отблизо в нашите платна и да разберат, че красотата на света не може да бъде унищожена.

 Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?